Jagodzianki
Prezentujemy przepis na przepyszne jagodzianki. Musisz go wypróbować!
Składniki:
- 100 g drożdży
- 1/2 l mleka
- 3 jajka (2 żółtka; 1 całe)
- 1 szk cukru
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła
- 400 g jagód
Sposób przygotowania:Do miseczki wlewamy mleko, łyżeczkę mąki i cukru i rozdrobnione drożdże. Przykrywamy i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy żeby troszkę ostygło.
Jajka tzn. 2 żółtka i 1 całe ucieramy z cukrem. Białek z tych 2 jajek nie wolno wyrzucać. Przydadzą się trochę później. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę i jajka z cukrem. Wszystkie te składniki mieszamy. Na koniec dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy ciasto na ok 90 minut w ciepłe miejsce, aby urosło. W tym czasie przygotowujemy sobie jagody, które myjemy i osuszamy. Trzeba do nich dodać trochę zwykłej mąki, żeby nie puszczały zbyt dużo soku podczas pieczenia.
W tym czasie też, smarujemy 2 duże blachy tłuszczem. Przygotowujemy sobie blat do wałkowania. Wysypujemy go koniecznie mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wycinamy koła( zazwyczaj robię to większą szklanką, albo kubeczkiem metalowym 0,5l). Na środek koła kładziemy pół łyżeczki jagód i tyle samo cukru. Składamy na pół, zaklejamy,formujemy bułeczki i układamy na jednej z blach sklejeniem do dołu. Następne sztuki robimy tak samo. Trzeba pamiętać o tym, że bułeczki będą rosły i nie mogą dotykać do siebie na blaszce.
Jak już cała blacha jest wyłożona bułeczkami zostawiamy je jeszcze chwilę, aby urosły, a potem smarujemy je białkiem, które zostało i posypujemy cukrem. Teraz są już gotowe do pieczenia, przez 15 minut w ok 180 stopniach. Gdy pierwsza porcja się piecze robimy drugą.
Z tego przepisy wychodzi ich naprawdę sporo( oczywiście uzależnione jest to od ich wielkości). Ja piekę je na kilka razy.
Smacznego!