Jaja faszerowane czerwoną papryką
Najlepiej smakują w święta!
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 4 połówki czerwonej papryki konserwowej np. Ogródek Dziadunia (która zdobyła godło "Doceń polskie" i tytuł Top produkt)
- pół pęczka drobnego szczypiorku
- 1 łyżeczka majonezu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka pozbawiamy skorupek, po czym ścinamy ich górną część, wyjmujemy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Trzy połówki papryki konserwowej miksujemy (np. blenderem) na gładką masę. Siekamy drobno szczypiorek i dodajemy go razem z papryką i majonezem do żółtek.
2. Pozostałą połówkę papryki kroimy w drobną kostkę - część łączymy z masą, a część pozostawiamy do udekorowania jaj. Napełniamy jajka masą i ozdabiamy je wg uznania, np. przewiązując je szczypiorkiem.