Jajecznica w ziemniaczku
Sycąca i smaczna.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 6 jaj
- Sól, pieprz
- 100 g ogórków konserwowych
- 200 g szynki
- 1-2 łyżki masła
- Pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 st. 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia pokroić cebulę w drobną kostkę. Roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w plasterki, szynkę w kostkę. Ziemniaki wyjąc z piekarnika, rozwinąć folię. Ziemniaki naciąć na krzyż i nieco otworzyć. Cebulę zeszklić na maśle, dodać jajka, usmażyć, nakładać do ziemniaków. Podawać z szynką i ogórkami, posypać natką pietruszki.