Jajeczny mus z dodatkami

Ten mus możesz dodawać do wielu rzeczy. Możesz ozdabiać nim desery, ciasta albo posmarować kromkę chleba. Wypróbuj nasz nowy przepis.

Taki mus smakuje doskonale.
Taki mus smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Otrzeć z nich skórkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 15 minut. Odcedzić. Wycisnąć sok z cytryn i przelać szklanej żaroodpornej  salaterki. Do soku dodać masło, osączoną skórkę cytrynową i miód. Salaterkę postawić na dużym garnku z gotującą wodą i podgrzewać, aż masło i miód stopią się.

Jajka roztrzepać mikserem i wlać do miodu. Podgrzewać około10 minut, stale mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje do konsystencji przecieru owocowego. Musem wypełnić malutkie słoiczki, zakręcić je szczelnie i po zupełnym ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać z pieczywem lub ciastem bez dodatków.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas