Jajeczny mus z dodatkami
Ten mus możesz dodawać do wielu rzeczy. Możesz ozdabiać nim desery, ciasta albo posmarować kromkę chleba. Wypróbuj nasz nowy przepis.
Składniki:
- 2 cytryny
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki miodu
Sposób przygotowania:
Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Otrzeć z nich skórkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 15 minut. Odcedzić. Wycisnąć sok z cytryn i przelać szklanej żaroodpornej salaterki. Do soku dodać masło, osączoną skórkę cytrynową i miód. Salaterkę postawić na dużym garnku z gotującą wodą i podgrzewać, aż masło i miód stopią się.
Jajka roztrzepać mikserem i wlać do miodu. Podgrzewać około10 minut, stale mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje do konsystencji przecieru owocowego. Musem wypełnić malutkie słoiczki, zakręcić je szczelnie i po zupełnym ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać z pieczywem lub ciastem bez dodatków.