Jajka faszerowane
Jajko to główny bohater wielkanocnego stołu. W czasie świąt zwykle zajadamy się jajkami faszerowanymi ciężkostrawnymi pastami z dodatkiem majonezu lub polanymi majonezem czy sosem chrzanowym.
Niestety, jajka w tej wersji nie nadają się dla małych dzieci. Majonez zawiera bowiem dużo emulgatorów, konserwantów, a także stabilizatorów. Natomiast sos chrzanowy jest bardzo ostry.
Dietetyk radzi: Do niedawna zalecano, by najpierw podawać dzieciom żółtko, a potem białko. Nowy schemat żywienia zmienia te zasady i umożliwia podawanie 7-miesięcznemu malcowi całego jajka, najlepiej bez żadnych dodatków.
Jeśli chcemy, by smyk zjadł faszerowane, należy przygotować lżejszą wersję farszu, np. mieszając mięso tuńczyka z żółtkiem, posiekanym koperkiem i odrobiną jogurtu naturalnego.
Takiego jajka będzie mógł spróbować brzdąc po 18. miesiącu. Pamiętajmy jednak, że maluch może zjeść tylko jedno jajko dziennie.