Reklama

Reklama

Jajka faszerowane

Jajko to główny bohater wielkanocnego stołu. W czasie świąt zwykle zajadamy się jajkami faszerowanymi ciężkostrawnymi pastami z dodatkiem majonezu lub polanymi majonezem czy sosem chrzanowym.

Niestety, jajka w tej wersji nie nadają się dla małych dzieci. Majonez zawiera bowiem dużo emulgatorów, konserwantów, a także stabilizatorów. Natomiast sos chrzanowy jest bardzo ostry.

Reklama

Dietetyk radzi: Do niedawna zalecano, by najpierw podawać dzieciom żółtko, a potem białko. Nowy schemat żywienia zmienia te zasady i umożliwia podawanie 7-miesięcznemu malcowi całego jajka, najlepiej bez żadnych dodatków.

Jeśli chcemy, by smyk zjadł faszerowane, należy przygotować lżejszą wersję farszu, np. mieszając mięso tuńczyka z żółtkiem, posiekanym koperkiem i odrobiną jogurtu naturalnego.

Takiego jajka będzie mógł spróbować brzdąc po 18. miesiącu. Pamiętajmy jednak, że maluch może zjeść tylko jedno jajko dziennie.

Dowiedz się więcej na temat: jajka faszerowane

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje