Jajka faszerowane
Przysmak kojarzący się ze świętami wielkanocnymi doskonale smakuje o każdej porze. Może być podawany dzieciom, które ukończyły drugi rok życia.

Składniki
- 2 jajka
- 1-2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy, szynki
- 5 plasterków świeżego ogórka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki koperku
- opcjonalnie - sól i pieprz (w wersji dla starszych dzieci i dorosłych)
15 min
1
Przygotowanie:
Umyj jajka w gorącej wodzie, ugotuj je, a potem obierz. Gdy ostygną, przetnij je na połówki i wyjmij żółtka.
Żółtka dokładnie rozetrzyj z jogurtem naturalnym i majonezem. Drobno posiekaj wędlinę, ogórek i połowę koperku. Dodaj do masy z żółtek i dokładnie wymieszaj.
Powstałą masą faszeruj białka. Na koniec posiekaj pozostałą część koperku i posyp nim jajka.
Gotowe jajka faszerowane serwuj maluchowi na liściach sałaty. Przekąskę podawaj razem z pieczywem.