Jajka faszerowane

Idealnie pasują na uroczyste okazje, ale wyśmienicie sprawdzą się też jako propozycja dania na podwieczorek czy kolację.

Cieszą oczy i podniebienia smakoszy
Cieszą oczy i podniebienia smakoszy123RF/PICSEL

1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem.

2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami, często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia.

3. Szczypiorek siekamy, łączymy w miseczce z pieczarkami i cebulą, dodajemy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa.

4. Tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je majonezem i zieleniną, podajemy schłodzone

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas