Jajka faszerowane
Idealnie pasują na uroczyste okazje, ale wyśmienicie sprawdzą się też jako propozycja dania na podwieczorek czy kolację.
1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem.
2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami, często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia.
3. Szczypiorek siekamy, łączymy w miseczce z pieczarkami i cebulą, dodajemy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa.
4. Tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je majonezem i zieleniną, podajemy schłodzone