Reklama

Reklama

Jajka faszerowane pieczarkami

Taka przystawka zachwyci również wegetarian.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 8

Składniki

  • 8 dużych jajek
  • 15 dag pieczarek
  • 1 mała szalotka
  • 10 dag żółtego sera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 6–7 łyżek gęstego majonezu
  • sól
  • pieprz

Jajka włóż do zimnej, lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę drobno pokrój. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż pieczarki. Smaż, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia.

Reklama

Żółty ser grubo zetrzyj. Zimne jajka rozetnij wzdłuż. Ostrożnie wyjmij żółtka. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Potem wymieszaj z pieczarkami oraz startym żółtym serem. Dołóż posiekaną natkę. Przypraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem. Nadzieniem napełnij miejsca po żółtkach. Nafaszerowane jajka ustaw na półmisku przybranym rzeżuchą oraz połówkami pomidorków. Udekoruj odłożoną natką.

Wersja odchudzona

Zaoszczędzisz sporo kalorii, jeśli zrezygnujesz z farszu z żółtym serem i żółtkami (te ostatnie możesz wykorzystać do kruchego ciasta). Majonez zaś wymieszaj pół na pół z jogurtem. Aby farsz nie stracił świątecznego charakteru, dopraw go startym chrzanem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje