Jajka faszerowane pieczarkami

Taka przystawka zachwyci również wegetarian.

Jajka faszerowane
Jajka faszerowane123RF/PICSEL

Jajka włóż do zimnej, lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę drobno pokrój. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż pieczarki. Smaż, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia.

Żółty ser grubo zetrzyj. Zimne jajka rozetnij wzdłuż. Ostrożnie wyjmij żółtka. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Potem wymieszaj z pieczarkami oraz startym żółtym serem. Dołóż posiekaną natkę. Przypraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem. Nadzieniem napełnij miejsca po żółtkach. Nafaszerowane jajka ustaw na półmisku przybranym rzeżuchą oraz połówkami pomidorków. Udekoruj odłożoną natką.

Wersja odchudzona

Zaoszczędzisz sporo kalorii, jeśli zrezygnujesz z farszu z żółtym serem i żółtkami (te ostatnie możesz wykorzystać do kruchego ciasta). Majonez zaś wymieszaj pół na pół z jogurtem. Aby farsz nie stracił świątecznego charakteru, dopraw go startym chrzanem.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas