Jajka na purée z ziemniaków ze szpinakiem
Propozycja na sycącą i oryginalną potrawę. Idealna na śniadanie lub kolację.

Składniki
- 8 ziemniaków
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 15 krakersów (zmielonych)
- łyżeczka ulubionych ziół
- sól
- pieprz
- nadzienie
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- 8 jajek
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dosyp przyprawy i rozbij tłuczkiem. Dodaj jajko, krakersy, śmietanę, parmezan i wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę, połącz z masą i odstaw na kilka minut. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskaj ziemniaki, formując gniazdka. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 2. Na oleju podsmaż czosnek. Wrzuć mrożony szpinak, dopraw solą i pieprzem. Krótko smaż. Szpinak wyłóż na podpieczone gniazdka. W środek każdego gniazda wbij jajko. Posyp solą, pieprzem. Piecz 20 minut.