Reklama

Jajka na purée z ziemniaków ze szpinakiem

Propozycja na sycącą i oryginalną potrawę. Idealna na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 15 krakersów (zmielonych)
  • łyżeczka ulubionych ziół
  • sól
  • pieprz

Składniki - nadzienie

  • 1 op. mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 8 jajek

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dosyp przyprawy i rozbij tłuczkiem. Dodaj jajko, krakersy, śmietanę, parmezan i wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę, połącz z masą i odstaw na kilka minut. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskaj ziemniaki, formując gniazdka. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 

2. Na oleju podsmaż czosnek. Wrzuć mrożony szpinak, dopraw solą i pieprzem. Krótko smaż. Szpinak wyłóż na podpieczone gniazdka. W środek każdego gniazda wbij jajko. Posyp solą, pieprzem. Piecz 20 minut. 


Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy