Jajka na purée z ziemniaków ze szpinakiem

Propozycja na sycącą i oryginalną potrawę. Idealna na śniadanie lub kolację.

Jajka z ziemniaczanym puree
Jajka z ziemniaczanym puree123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dosyp przyprawy i rozbij tłuczkiem. Dodaj jajko, krakersy, śmietanę, parmezan i wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę, połącz z masą i odstaw na kilka minut. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskaj ziemniaki, formując gniazdka. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 

2. Na oleju podsmaż czosnek. Wrzuć mrożony szpinak, dopraw solą i pieprzem. Krótko smaż. Szpinak wyłóż na podpieczone gniazdka. W środek każdego gniazda wbij jajko. Posyp solą, pieprzem. Piecz 20 minut. 


Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas