Jajka po szkocku - Sylwia
<b>Składniki</b>: jajka, mięso mielone wieprzowe, sól, przyprawy, bułka, mleko, olej, zielona sałata lub pietruszka.
Przygotowanie
Przygotowujemy mięso mielone wieprzowe. Solimy, pieprzymy, dodajemy trochę namoczonej bułki w mleku. Mieszamy wszystko razem. Gotujemy jajka na twardo (tyle ile zjemy), następnie po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, by szybciej się wystudziły i dobrze obrały. Następnie jajka zawijamy w mięsie mielonym, tak aby nie było ich widać. Do wysokiego naczynia, w którym znajduje się koszyczek na frytki wlewamy dużą ilość oleju i rozgrzewamy go. Do rozgrzanego już oleju (do koszyczka) wkładamy jajka w mięsie i smażymy kilka minut. Gdy będą już miały złocisty kolor możemy je wyciągnąć. Talerz możemy udekorować zieloną sałatą lub natką zielonej pietruszki. Życzę smacznego!