Jajka w koszulkach
Aby danie udało się należy wybierać jajka świeże i ostrożnie wylewać je na wrzątek. Idealnie przyrządzone jajka w koszulkach zachowują swój kształt.
- 8 jajek,
- ząbek czosnku,
- 1 kg szpinaku,
- cebula,
- bułka tarta (do formy),
- 2 łyżki masła,
- mielona, słodka papryka,
- 5 łyżek startego żółtego sera,
- gałka muszkatołowa,
- 3 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki octu,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Szpinak przebrać, oberwać ogonki, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć, posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać szpinak, podgrzewać na małym ogniu aż odparuje woda. Przyprawić do smaku czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować olejem, posypać tartą bułką. Ułożyć warstwę szpinaku. Ugotować jajka w koszulkach (każde jajko wylewać powoli na gotujący się wrzątek z dodatkiem octu; gotować 3 minuty). W warstwie szpinaku zrobić osiem dołków. W każdy delikatnie włożyć po jednym jajku w koszulce. Całość posypać startym serem. Oprószyć mieloną papryką. Zapiekać 10 minut. Podawać od razu.
Czas przygotowania 35 minut