Jajka w koszulkach
Aby danie udało się należy wybierać jajka świeże i ostrożnie wylewać je na wrzątek. Idealnie przyrządzone jajka w koszulkach zachowują swój kształt.

Składniki na 8 porcji:
- 8 jajek, - ząbek czosnku, - 1 kg szpinaku, - cebula, - bułka tarta (do formy),- 2 łyżki masła, - mielona, słodka papryka, - 5 łyżek startego żółtego sera, - gałka muszkatołowa, - 3 łyżki oleju, - 1/2 szklanki octu, - sól, pieprz.
Przygotowanie:
Szpinak przebrać, oberwać ogonki, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć, posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać szpinak, podgrzewać na małym ogniu aż odparuje woda. Przyprawić do smaku czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować olejem, posypać tartą bułką. Ułożyć warstwę szpinaku. Ugotować jajka w koszulkach (każde jajko wylewać powoli na gotujący się wrzątek z dodatkiem octu; gotować 3 minuty). W warstwie szpinaku zrobić osiem dołków. W każdy delikatnie włożyć po jednym jajku w koszulce. Całość posypać startym serem. Oprószyć mieloną papryką. Zapiekać 10 minut. Podawać od razu. Czas przygotowania 35 minut