Jajka w koszulkach i sałatka z młodych pomidorów
Lekkie danie z nowalijek
Składniki:
- 2 jajka
- 2 młode pomidory
- 400 g szpinaku baby
- 1 łyżka octu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 kromki razowego chleba
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyj, odkrój grube końcówki liści. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, po chwili szpinak, smaż kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Chleb pokrój w drobną kostkę i przełóż na blachę, wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill. Pomidory umyj i pokrój. Na suchej patelni upraż słonecznik. Jajko wbij do szklanki. W garnku zagotuj wodę z octem. Mieszając, zrób łyżką mały wir, w jego środek delikatnie wlej jedno jajko. Gotuj około 4 minut (białko powinno się ściąć, ale żółtko ma nadal być płynne).
Jajko wyciągnij łyżką cedzakową i odsącz. Na talerzu ułóż odsączony szpinak, na nim połóż jajko, dodaj pomidora, słonecznik i grzanki. Całość dopraw solą i pieprzem.