Jajka z chrzanem
Efektowne i wyraziste w smaku!
Jajka w koszulkach
Sposób przygotowania
Szparagi i groszek oczyść. Gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjmij. W garnku zagotuj 1 litr wody. Jajka kolejno wbij do filiżanki. Przelej do lekko wrzącej, posolonej i zakwaszonej octem wody. Białko zbieraj łyżką, formując owalny kształt. Gotuj 3-4 minuty. Wyjmij. Masło stop. Oprósz mąką, zasmaż. Dolej bulion i mleko. Gotuj do zgęstnienia, ciągle mieszając. Dołóż chrzan. Ew. posól. Gotowe jajka ułóż na zielonych warzywach. Posyp drobno pokruszoną fetą i podawaj z sosem chrzanowym.
Kolorowe muffinki
Sposób przygotowania
Dymki wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Pomidory i szynkę pokrój w kosteczkę. Jajka ubij ze śmietaną. Wymieszaj z kaszką, warzywami i chrzanem. Przypraw solą i pieprzem. Foremki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nałóż masę jajeczną. Ustaw w większej żaroodpornej formie napełnionej gorącą wodą do połowy wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do do 180°C i piecz 30 minut, aż masa się zetnie. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Masę chrzanową przypraw solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. Przed podaniem połóż po małej porcji masy chrzanowej na muffinkach.