Jajka z chrzanem
Efektowne i wyraziste w smaku!

Jajka w koszulkach
Składniki
- 6 jajek
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 50 dag groszku cukrowego
- 30 dag fety
- sól
- na sos
- po 2 łyżki masła i mąki
- po 1 szkl. bulionu i mleka
- 1 słoiczek tartego chrzanu
Sposób przygotowania
Szparagi i groszek oczyść. Gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjmij. W garnku zagotuj 1 litr wody. Jajka kolejno wbij do filiżanki. Przelej do lekko wrzącej, posolonej i zakwaszonej octem wody. Białko zbieraj łyżką, formując owalny kształt. Gotuj 3-4 minuty. Wyjmij. Masło stop. Oprósz mąką, zasmaż. Dolej bulion i mleko. Gotuj do zgęstnienia, ciągle mieszając. Dołóż chrzan. Ew. posól. Gotowe jajka ułóż na zielonych warzywach. Posyp drobno pokruszoną fetą i podawaj z sosem chrzanowym.
Kolorowe muffinki

Składniki
- 20 dag gotowanej szynki
- 2 pomidory
- 9 jajek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka kaszy manny
- 3 dymki
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki chrzanu masło i bułka tarta do formy
- Na chrzanową chmurkę
- 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu greckiego
- 1/2 małego słoiczka chrzanu
- sok i szczypta startej skórki cytrynowej
- Przyprawy: sól biały pieprz
Sposób przygotowania
Dymki wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Pomidory i szynkę pokrój w kosteczkę. Jajka ubij ze śmietaną. Wymieszaj z kaszką, warzywami i chrzanem. Przypraw solą i pieprzem. Foremki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nałóż masę jajeczną. Ustaw w większej żaroodpornej formie napełnionej gorącą wodą do połowy wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do do 180°C i piecz 30 minut, aż masa się zetnie. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Masę chrzanową przypraw solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. Przed podaniem połóż po małej porcji masy chrzanowej na muffinkach.