Reklama

Reklama

Jajka z chrzanem

Efektowne i wyraziste w smaku!

Jajka w koszulkach

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 50 dag groszku cukrowego
  • 30 dag fety
  • sól

Składniki - na sos

  • po 2 łyżki masła i mąki
  • po 1 szkl. bulionu i mleka
  • 1 słoiczek tartego chrzanu

Sposób przygotowania

Szparagi i groszek oczyść. Gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjmij. W garnku zagotuj 1 litr wody. Jajka kolejno wbij do filiżanki. Przelej do lekko wrzącej, posolonej i zakwaszonej octem wody. Białko zbieraj łyżką, formując owalny kształt. Gotuj 3-4 minuty. Wyjmij. Masło stop. Oprósz mąką, zasmaż. Dolej bulion i mleko. Gotuj do zgęstnienia, ciągle mieszając. Dołóż chrzan. Ew. posól. Gotowe jajka ułóż na zielonych warzywach. Posyp drobno pokruszoną fetą i podawaj z sosem chrzanowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje