Jajka z chrzanem

Efektowne i wyraziste w smaku!

Jajko ze szparagami
Jajko ze szparagami123RF/PICSEL

Jajka w koszulkach

Sposób przygotowania

Szparagi i groszek oczyść. Gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjmij. W garnku zagotuj 1 litr wody. Jajka kolejno wbij do filiżanki. Przelej do lekko wrzącej, posolonej i zakwaszonej octem wody. Białko zbieraj łyżką, formując owalny kształt. Gotuj 3-4 minuty. Wyjmij. Masło stop. Oprósz mąką, zasmaż. Dolej bulion i mleko. Gotuj do zgęstnienia, ciągle mieszając. Dołóż chrzan. Ew. posól. Gotowe jajka ułóż na zielonych warzywach. Posyp drobno pokruszoną fetą i podawaj z sosem chrzanowym.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria

Kolorowe muffinki

Muffinki
Muffinki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Dymki wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Pomidory i szynkę pokrój w kosteczkę. Jajka ubij ze śmietaną. Wymieszaj z kaszką, warzywami i chrzanem. Przypraw solą i pieprzem. Foremki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nałóż masę jajeczną. Ustaw w większej żaroodpornej formie napełnionej gorącą wodą do połowy wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do do 180°C i piecz 30 minut, aż masa się zetnie. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Masę chrzanową przypraw solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. Przed podaniem połóż po małej porcji masy chrzanowej na muffinkach.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas