Jajka z pieczarkami
Wielkanocna przystawka.
Składniki:
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 40 g wędzonego łososia
- Kromka pieczywa pełnoziarnistego
- 4 jajka
- 45 g masła
- 1 łyżka mąki
- 100 ml bulionu
- 100 g śmietany
- Sól
- Pieprz
- Koperek
Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Pieczywo pokroić na 4 trójkąty. Jajka ugotować na twardo (9 minut), obrać ze skorupek, poprzekrawać. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pieczywo, zdjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Na pozostałym tłuszczu smażyć pieczarki i cebulę, oprószyć mąką. Wlać bulion i śmietanę. Gotować 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby, jajka, pieczywo i łososia nakładać na talerze. Dekorować koperkiem.