Reklama

Reklama

Jajka z pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami pasują na uroczyste okazje jako elegancka przystawka, ale wyśmienicie sprawdzą się też jako propozycja dania na podwieczorek czy kolację. Dzieci pokochają jajka z pieczarkami!

Składniki

  • 5-6 jajek
  • 100 g pieczarek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • majonez
  • olej
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina do dekoracji

1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem.

2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami, często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia.

3. Szczypiorek siekamy, łączymy w miseczce z pieczarkami i cebulą, dodajemy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa.

4. Tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je majonezem i zieleniną, jajka z pieczarkami podajemy schłodzone.

Reklama

Szukasz więcej inspiracji? Zobacz także przepis na jajka po szkocku

Spróbuj także tego: jajka faszerowane indykiem

Oto 10 pomysłów na faszerowane jajka

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy