Jajka z pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami pasują na uroczyste okazje jako elegancka przystawka, ale wyśmienicie sprawdzą się też jako propozycja dania na podwieczorek czy kolację. Dzieci pokochają jajka z pieczarkami!
1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem.
2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami, często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia.
3. Szczypiorek siekamy, łączymy w miseczce z pieczarkami i cebulą, dodajemy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa.
4. Tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je majonezem i zieleniną, jajka z pieczarkami podajemy schłodzone.
Szukasz więcej inspiracji? Zobacz także przepis na jajka po szkocku
Spróbuj także tego: jajka faszerowane indykiem
Oto 10 pomysłów na faszerowane jajka
* * *
Zobacz więcej: