Jajka z pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami pasują na uroczyste okazje jako elegancka przystawka, ale wyśmienicie sprawdzą się też jako propozycja dania na podwieczorek czy kolację. Dzieci pokochają jajka z pieczarkami!

Składniki
- 5-6 jajek
- 100 g pieczarek
- pół pęczka szczypiorku
- 1 mała cebula
- majonez
- olej
- sól, pieprz
- dowolna zielenina do dekoracji
1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem.2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami, często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia.3. Szczypiorek siekamy, łączymy w miseczce z pieczarkami i cebulą, dodajemy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa.4. Tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je majonezem i zieleniną, jajka z pieczarkami podajemy schłodzone.
Szukasz więcej inspiracji? Zobacz także przepis na jajka po szkockuSpróbuj także tego: jajka faszerowane indykiemOto 10 pomysłów na faszerowane jajka* * *Zobacz więcej: