Jajka z rzodkiewką
Pełne nowalijek, będą smakowały zwłaszcza dzieciom!
Składniki:
●8 dużych jajek
●1/2 pęczka rzodkiewek
●pęczek cienkiego szczypiorku
●majonez sałatkowy
●pieprz, sól
●liście sałaty karbowanej sałaty do podania jajek
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie ze szczyptą soli (wtedy skorupka nie popęka). Następnie całkowicie schłodź w zimnej wodzie. Obierz je i przekrój w poprzek na pół.
2. Z jajek wyjmij żółtka, włóż do miseczki. Rzodkiewki umyj i posiekaj. Dodaj do żółtek. Białka ułóż na talerzu na liściach sałaty.
3. Umyj i posiekaj szczypiorek (kilka małych wąsów odłóż do dekoracji). Dodaj do żółtek z rzodkiewką.
4. Dołóż 2 łyżki majonezu sałatkowego, wymieszaj. Masę dopraw solą i pieprzem, nałóż do białek. Ozdób szczypiorkiem.