Jajko dla niejadka

Jajka są jednym z najzdrowszych produktów. Śmiało częstujmy nimi dzieci, pod warunkiem, że nie są na nie uczulone.

Jedzmy jajka na zdrowie
Jedzmy jajka na zdrowie 123RF/PICSEL

Aminokwasy egzogenne, lipidy, a także witaminy z grupy B, ponadto: A, D, E, K - to tylko niektóre skarby zawarte w cienkiej skorupce. W jajkach znajdziemy także lecytynę i wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Oba te składniki mają zdolność obniżania cholesterolu i poziomu trójglicerydów.

Żółtko można podać niemowlęciu już po 7. miesiącu życia. Po 11. miesiącu, może spróbować także białka.

Nie wszystkie dzieci lubią jajka. Wszystko za sprawą nieprzyjemnego zapachu, który wydzielają. Kiedy są za długo gotowane wydziela się siarkowodór, który rozsiewa nieprzyjemną woń. Gdy obierzemy takie jajko, będzie miało na żółtku sinozieloną otoczkę.

Nie gotujmy więc jaj za długo, a zaraz po wyjęciu z wrzątku, polejmy zimną, a najlepiej lodowatą wodą.

Jajko gotowane zbyt długo ma sinozieloną otoczkę wokół żółtka
Jajko gotowane zbyt długo ma sinozieloną otoczkę wokół żółtka 123RF/PICSEL
Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas