Jajko dla niejadka
Jajka są jednym z najzdrowszych produktów. Śmiało częstujmy nimi dzieci, pod warunkiem, że nie są na nie uczulone.
Aminokwasy egzogenne, lipidy, a także witaminy z grupy B, ponadto: A, D, E, K - to tylko niektóre skarby zawarte w cienkiej skorupce. W jajkach znajdziemy także lecytynę i wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Oba te składniki mają zdolność obniżania cholesterolu i poziomu trójglicerydów.
Żółtko można podać niemowlęciu już po 7. miesiącu życia. Po 11. miesiącu, może spróbować także białka.
Nie wszystkie dzieci lubią jajka. Wszystko za sprawą nieprzyjemnego zapachu, który wydzielają. Kiedy są za długo gotowane wydziela się siarkowodór, który rozsiewa nieprzyjemną woń. Gdy obierzemy takie jajko, będzie miało na żółtku sinozieloną otoczkę.
Nie gotujmy więc jaj za długo, a zaraz po wyjęciu z wrzątku, polejmy zimną, a najlepiej lodowatą wodą.