Jajko w kokilce ze szpinakiem
Pomysł na pyszne i sycące śniadanie.

Składniki
- 3 łyżki masła
- 3 garście młodego, świeżego szpinaku
- 4 plastry wędzonego boczku
- 5 łyżek śmietany 30 proc.
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się rumienić, wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Mieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na osobnej, suchej patelni zrumień boczek, a następnie pokrój go na małe kawałki. 2. Kokilki wysmaruj od środka masłem. Na dnie ułóż kawałki boczku, dodaj porcję szpinaku i pół łyżki śmietany. Na wierzch wbij jajko. Oprósz solą i pieprzem. Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawaj z pieczywem.