Reklama

Reklama

Jajko w kokilce ze szpinakiem

Pomysł na pyszne i sycące śniadanie.

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 3 garście młodego, świeżego szpinaku
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 5 łyżek śmietany 30 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się rumienić, wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Mieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na osobnej, suchej patelni zrumień boczek, a następnie pokrój go na małe kawałki. 

2. Kokilki wysmaruj od środka masłem. Na dnie ułóż kawałki boczku, dodaj porcję szpinaku i pół łyżki śmietany. Na wierzch wbij jajko. Oprósz solą i pieprzem. Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawaj z pieczywem. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje