Jajko z grzankami i sałatką z brukselki i fasoli

Sycący, a zarazem lekki posiłek

Składniki

  • 2 jajka
  • 5 brukselek, przekrojonych na pół
  • 2 kromki chleba
  • 2 łyżki ugotowanej fasoli
  • 1/2 szalotki, pokrojonej w piórka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania

1. Jajka włóż ostrożnie do wrzątku i gotuj dokładnie 6 minut (najlepiej ustawić minutnik). Wyjmij, włóż do zimnej wody, aby zatrzymać gotowanie. 

2. Połówki brukselek wrzuć do wrzątku i blanszuj minutę. Następnie przełóż do miski z zimną wodą (dzięki temu listki nie stracą koloru). 

3. Chleb pokrój w kostkę, odrobinę posól i usmaż na rumiano na odrobinie oliwy. 

4. Brukselki wymieszaj z fasolą, cebulą i dressingiem z oliwy, musztardy i soku z cytryny. Wyłóż na talerze, posyp grzankami. Obrane jajka ułóż na sałatce. Przekrój, tak aby żółtko zaczęło wypływ

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje