Jajko z grzankami i sałatką z brukselki i fasoli
Sycący, a zarazem lekki posiłek

Składniki
- 2 jajka
- 5 brukselek, przekrojonych na pół
- 2 kromki chleba
- 2 łyżki ugotowanej fasoli
- 1/2 szalotki, pokrojonej w piórka
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soki z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
Sposób przygotowania
1. Jajka włóż ostrożnie do wrzątku i gotuj dokładnie 6 minut (najlepiej ustawić minutnik). Wyjmij, włóż do zimnej wody, aby zatrzymać gotowanie. 2. Połówki brukselek wrzuć do wrzątku i blanszuj minutę. Następnie przełóż do miski z zimną wodą (dzięki temu listki nie stracą koloru). 3. Chleb pokrój w kostkę, odrobinę posól i usmaż na rumiano na odrobinie oliwy. 4. Brukselki wymieszaj z fasolą, cebulą i dressingiem z oliwy, musztardy i soku z cytryny. Wyłóż na talerze, posyp grzankami. Obrane jajka ułóż na sałatce. Przekrój, tak aby żółtko zaczęło wypływ