Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?
Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.
Pomysłem na pieczony rabarbar podzieliła się blogerka Kasia Marcinkiewicz w książce "W słoiku. Przetwory przez cały rok". Znawczyni kulinariów podaje składniki potrzebne do przygotowania czterech słoików o pojemności ok. 250 ml:
Oto instrukcja, którą daje autorka bloga ChilliBite.pl: "Łodygi rabarbaru umyj, pokrój na kawałki długości 3-4 cm i przełóż na blachę do pieczenia. Wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową, goździki, gwiazdki anyżu, korę cynamonu i miód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 10 minut pod przykryciem, wymieszaj, piecz kolejne 15-20 minut bez przykrycia (czerwony rabarbar piecze się krócej niż zielony). Gdy rabarbar będzie miękki, wyjmij przyprawy i całość wymieszaj".
Warzywa przełóż do słoików i dobrze wymieszaj. I ostatni punkt: pasteryzuj na sucho 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 120 st. C.