Jak długo moczyć grzyby, by były idealne na święta?

Suszone grzyby jednoznacznie kojarzą się z bożonarodzeniowymi potrawami. Lądują w nadzieniu do uszek i pierogów, posłużyć mogą do przygotowania aromatycznej zupy, bigosu oraz rumianego kulebiaka. Jednak wiedza na temat tego, jak długo moczyć grzyby przyda się także na co dzień. W końcu jest to produkt, który przechowywać można przez wiele miesięcy. Walory tego leśnego skarbu wykorzystujmy nie tylko od święta.

Jak przygotować suszone grzyby na święta?
Jak przygotować suszone grzyby na święta?123RF/PICSEL

Po co moczyć grzyby suszone?

Zanim będziemy mogli zasiąść do degustacji grzybowych przysmaków, musimy dowiedzieć się, jak właściwie z nimi postępować. Dlaczego moczenie suszonych grzybów jest czynnością, której nie można pominąć? Odpowiedź jest prosta: grzyby w formie suszonej są zwyczajnie twarde. Samo gotowanie nie sprawi, że będą nadawać się do spożycia. Nie zaszkodzą, lecz przyjemność z posiłku będzie wątpliwa.

Przepis na sos grzybowy do mięsInteria Kulinaria

Jak namoczyć suszone grzyby?

Pierwszym etapem jest opłukanie ich w zimnej wodzie. Pozwoli to wyeliminować ewentualne zabrudzenia (np. piasek), które mogły w nich pozostać mimo uważnego przygotowania grzybów do suszenia. Namaczamy je w szerokim naczyniu, ponownie używając do tego zimnej wody. Spotkaliście się z informacjami, że najlepiej nadaje się do gorący płyn? To popularny błąd, przez które grzyby jeszcze bardziej twardnieją. Wody nie powinno być zbyt dużo - ważne, by przykrywała leśne dary w całości.

Jak długo moczyć grzyby? Dokładny czas zależy od gatunku, jednak nie powinno trwać to krócej niż godzinę. Najlepsze rezultaty otrzymamy po mniej więcej dwóch godzinach.

Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych
Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych123RF/PICSEL

Kulinarne triki podczas moczenia grzybów

Nigdy nie wylewajcie wody z moczenia grzybów do zlewu! Stanie się doskonałą bazą do zrobienia zupy lub sosu z grzybów suszonych. Będzie odpowiadać za głęboki i niezwykle zachęcający aromat dań.

Warto wziąć pod uwagę, że chłodne mleko również nadaje się do namoczenia grzybów - zwłaszcza borowików i podgrzybków. Niektórzy szefowie kuchni dodają do niego szczyptę soli. Nie jest to jednak konieczne, zwłaszcza że grzyby docelowo łączymy z innymi składnikami, więc przyprawianie lepiej zostawić na kolejne etapy pracy nad potrawą.

Jak długo gotować suszone grzyby?

Podczas tej czynności też przyda się odrobina cierpliwości. Gotowanie suszonych grzybów zajmuje około 1-1,5 godziny. Czas zależy od konkretnego gatunku, ale przede wszystkim od wielkości leśnych kawałków. Jeśli będą niewielkie, czas gotowania zamknie się w 40 minutach. Pamiętajcie, że liczymy go od momentu wrzenia!

Czym przyprawić grzyby podczas gotowania? Ich smak doskonale podkreślą ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz ziarnisty, majeranek oraz gałka muszkatołowa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas