Jak filetować karpia?

Zanim go opanierujesz i wrzucisz na patelnię, musisz najpierw pozbyć się ości. Myślisz, że to wyższa szkoła jazdy? Spokojnie, z naszymi radami z pewnością wszystko się uda!

Karpie
Karpie123RF/PICSEL

Krok pierwszy: Usuń łuski

Rybę połóż na boku, chwyć za ogon, a jej boki delikatnie skrob nożem, aż do momentu, kiedy pozbawisz ją łusek.

Krok drugi: Rozetnij rybę

Najpierw odetnij jej głowę, cięciem tuż za łukiem skrzelowym. Następnie rozetnij rybę, jednym ruchem od ogona ku głowie, wzdłuż brzucha. Wyjmuj wszystkie wnętrzności i wypłucz rybę pod bieżącą wodą.

Krok trzeci: Wytnij filety

Wykonaj cięcie wzdłuż kręgosłupa, drugą ręką stopniowo odchylając filet. Kontynuuj cięcie, aż do ogona. Odwróć rybę i wykonaj te samą czynność.

Filety są już prawie gotowe. Wyrównaj je, odcinając nadmiar skóry i tłuszczu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas