Jak gotować kukurydzę cukrową? Dlaczego warto ją jeść?

Przepis na gotowaną kukurydzę latem musi znaleźć się w twoim kulinarnym repertuarze
Przepis na gotowaną kukurydzę latem musi znaleźć się w twoim kulinarnym repertuarze123RF/PICSEL

Jak wybrać dobrą kukurydzę? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

  • Liście powinny mieć zieloną barwę. Jeśli żółkną, kukurydza nie jest już pierwszej świeżości i prawdopodobnie leżała na straganie zbyt długo.
  • Dojrzała kukurydza cechuje się intensywnie żółtymi i osadzonymi blisko siebie ziarnami. Ich kolor wydaje się wyblakły? Takich egzemplarzy nie zabieraj ze sobą do domu.
  • Jeśli czubek kolby wygląda na przesuszony, istnieje spore ryzyko, że warzywo było źle przechowywane. W takiej sytuacji też daruj sobie zakupy.
  • Decydując się na zakup kukurydzy w paczkach, zwróć uwagę, czy opakowanie nie jest zaparowane od środka, a trzon brunatny lub czarny.
Zadbaj o to, by na twoim talerzu gościły produkty najwyższej jakości
Zadbaj o to, by na twoim talerzu gościły produkty najwyższej jakości123RF/PICSEL

Jak gotować kukurydzę cukrową, by była smaczna?

  • Ilość wody w garnku zależy od porcji, jaką przygotowujesz. Uwzględnij jednak zasadę, że powinno być jej tyle, aby kolby były całkowicie zanurzone.
  • Do garnka z wodą wsyp niewielką porcję cukru. Przyjmij proporcję: pół płaskiej łyżki na jedną kolbę. Taki dodatek podkręci smak kukurydzy.
  • Pod żadnym pozorem w czasie gotowania nie sól zawartości garnka. Przyprawa ta spowoduje stwardnienie ziaren.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, do garnka wrzuć oczyszczone z liści i włókien kolby kukurydzy.
  • Jak długo gotować kukurydzę? Od momentu ponownego zagotowania zajmie to 10-15 minut. Nie należy wydłużać tego czasu ani zostawiać kolb w gorącej wodzie po wyłączeniu kuchenki, ponieważ ziarna stają się wtedy twarde i niesmaczne.

Zobacz również:

    Przydatne triki podczas gotowania kukurydzy w kolbie

    Dlaczego warto jeść kukurydzę?

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?