Bezglutenowa mąka gryczana – jak powstaje i do czego ją wykorzystać?

Mąka gryczana świetnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną
Mąka gryczana świetnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną123RF/PICSEL

Hreczka, czyli gryka zwyczajna

Zobacz również:

    Polska to czołowy eksporter gryki na cały świat
    Polska to czołowy eksporter gryki na cały świat123RF/PICSEL

    Mąka gryczana - właściwości

    Czy mąka gryczana jest zdrowa?

    • pomaga w obniżeniu złego cholesterolu,
    • obniża ciśnienie krwi,
    • reguluje pracę układu trawiennego - zapobiega zaparciom,
    • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy,
    • sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała,
    • wspomaga regenerację mięśni,
    • przyspiesza perystaltykę jelit,
    • przyczynia się do budowy kolagenu.

    Zobacz również:

      Do czego używać mąkę gryczaną?

      Przepis na mąkę gryczaną

      • Wybraną kaszę gryczaną wsyp do urządzenia i ustaw najwyższe obroty. Po około 20-30 sekundach otrzymasz idealnie zmieloną, domową mąkę gryczaną. Najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Gryczane naleśniki

      Przygotuj domowe naleśniki z mąki gryczanej na słodko lub wytrawnie
      Przygotuj domowe naleśniki z mąki gryczanej na słodko lub wytrawnie123RF/PICSEL
      • 1 szklanka mąki gryczanej
      • 1 szklanka mleka
      • 1 szklanka wody gazowanej
      • 2 jajka
      • 2 łyżki oleju
      • szczypta soli
      „Zdrowie na widelcu”: Najlepsza mąka. Łatwo to sprawdzićPolsat CafePolsat Cafe
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?