Kiedyś dania dla biedoty, dziś gotują je w ekskluzywnych restauracjach
Niektóre potrawy czy produkty, kiedyś jadane przez biedotę i kojarzone z kuchnią chłopską, dziś znów wracają do łask. Chętnie przyrządzają je szefowie kuchni, bywają serwowane w najlepszych restauracjach, ale też są częstymi gośćmi na stołach w polskich domach.
Spis treści:
- Wiejski przysmak znany od pokoleń - chleb ze smalcem
- Przepis na domowy smalec
- Kluski z ziemniaków robią dziś furorę - gnocchi
- Przepis na kluski gnocchi
- Kiedyś jedli je biedni rolnicy, dziś zachwyca się nimi cały świat - bruschetta z pomidorami
- Przepis na bruschettę z pomidorami
- Koszmar dzieciństwa w nowej odsłonie - zupa z dyni
- Przepis na aromatyczną zupę z dyni
Wiejski przysmak znany od pokoleń - chleb ze smalcem
Przez ostatnie lata chleb ze smalcem cieszy się ogromną popularnością na tzw. stołach wiejskich - będących atrakcją weselną. Jest też podawany w niektórych polskich restauracjach jako przystawka. Ta przekąska najlepiej smakować będzie, gdy przygotujemy ją na świeżym, chrupiącym chlebie z plasterkiem kiszonego lub małosolnego ogórka. Jakość smalcu również ma ogromne znaczenie, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować, by był aksamitny i pachnący.
Czytaj również: Co warto wiedzieć o smalcu?
Przepis na domowy smalec
- Podgardle pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku w całości oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę.
- Zalej zimną wodą i powoli gotuj, aż do rozgotowania mięsa.
- Jeśli podczas gotowania woda się wyparuje, uzupełniaj ją na bieżąco, aż mięso będzie rozchodziło się w dłoniach, a w naczyniu nie będzie już wody.
- Odstaw w chłodniejsze miejsce, załóż jednorazowe rękawiczki i w dłoniach rozetrzyj drobno mięso z tłuszczem, doprawiając solą i pieprzem według uznania.
Tak przygotowany smalec nie będzie miał aksamitną konsystencję.
Kluski z ziemniaków robią dziś furorę - gnocchi
Gnocchi to w danie bardzo podobne do polskich kopytek. Kiedyś jadano je na potęgę - są bardzo proste w przygotowaniu. Ich bazą są ziemniaki a więc warzywa łatwo dostępne, tanie i jadane od wieków. Dziś zarówno gnocchi jak i kopytka wracają do łask, są coraz częściej serwowane w restauracjach z przeróżnymi sosami, niekiedy barwione np. szpinakiem na zielono. Aby były miękkie i wyjątkowo smaczne trzeba pamiętać o odpowiednich proporcjach składników.
Zobacz także: Kultowe dania ze światowych restauracji
Przepis na kluski gnocchi
- Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, potem obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa (im będą bardziej suche, tym lepiej).
- Następni zagnieść elastyczne ciasto z żółtkiem, mąką i przyprawami.
- Z masy ziemniaczanej uformować wałek, obficie podsypać mąką. Pokroić małe kluseczki, a na końcu ugotować w osolonym wrzątku.
- Na połowie masła (50 g) usmażyć listki szałwii, aż będą kruche, następnie dodać resztę tłuszczu i zamieszać.
- Gorącym masłem szałwiowym polać odcedzone kluseczki, posypać obficie parmezanem i pieprzem.
Kiedyś jedli je biedni rolnicy, dziś zachwyca się nimi cały świat - bruschetta z pomidorami
Bruschetta to smaczna i popularna, włoska przekąska z pieczywa. Podawana zazwyczaj z pomidorami i oliwą z oliwek, była pierwotnie daniem dla prostych rolników. Dziś bruschettą zajadamy się w domach, ale też możemy dostać ją w wielu włoskich restauracjach. Prostota tej przekąski faktycznie może kojarzyć się z jedzeniem dla biedoty, jednak jej wyjątkowy smak sprawia, że uwielbiają ją również zamożni ludzie na całym świecie.
Przepis na bruschettę z pomidorami
- Pieczywo pokroić na kromki, skropić oliwą, a następnie rozłożyć na blaszce i wstaw do piekarnika (170 st. C.) Piecz ok 15 min, aż grzanki nabiorą rumianego koloru.
- Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać posiekany i roztarty z odrobiną soli ząbek czosnku, a także bazylię. Wymieszać wszystko razem i nakładać na 3 grzanki.
- Na pozostałych trzech ułożyć po dwa plasterki szynki, na niej kilka listków rukoli i całość skropić oliwą.
Koszmar dzieciństwa w nowej odsłonie - zupa z dyni
Zupa z dyni to kojarzy się wielu osobom jako koszmar dzieciństwa. Przed laty jednak nie opracowano przepisu na tyle, by wydobyć z niej prawdziwy smak. Z konsekwencji wspominana jest jako danie mdłe, zupełnie bez wyrazu, a że proste, tanie i zdrowe, wciskano je dzieciom "na siłę, by zjadły chociaż kilka łyżek. Tymczasem coraz chętniej przygotowujemy zupę krem z dyni z dodatkiem mleka kokosowego czy śmietanki, imbiru oraz różnych innych egzotycznych przypraw i ziół. Podawana jest w wielu lokalach gastronomicznych, także tych bardziej luksusowych - szczególnie jesienią, kiedy to dynia ma swój czas. Odpowiednio przygotowana zupa z dyni smakuje obłędnie, syci i rozgrzewa. Oto jak ją wykonać.
Zobacz też: Podroby to jedzenia dla ubogich? Niekoniecznie
Przepis na aromatyczną zupę z dyni
- Dynię umyć, przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w kostkę razem ze skórką.
- Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą.
- Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do naczynia, zalać bulionem a następnie doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małej mocy palnika, aż do miękkości warzyw.
- Na końcu zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę.
- Doprawić do smaku sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobiną cukru.