Kiedyś dania dla biedoty, dziś gotują je w ekskluzywnych restauracjach

Chleb ze smalcem to dziś bardzo popularny przysmak
Chleb ze smalcem to dziś bardzo popularny przysmak123RF/PICSEL

Wiejski przysmak znany od pokoleń - chleb ze smalcem

Przepis na domowy smalec

Składniki

  • 1 kg podgardla
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3/4 główki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
6 porcji
  • Podgardle pokrój w kostkę i przełóż do garnka. 
  • Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku w całości oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę. 
  • Zalej zimną wodą i powoli gotuj, aż do rozgotowania mięsa. 
  • Jeśli podczas gotowania woda się wyparuje, uzupełniaj ją na bieżąco, aż mięso będzie rozchodziło się w dłoniach, a w naczyniu nie będzie już wody. 
  • Odstaw w chłodniejsze miejsce, załóż jednorazowe rękawiczki i w dłoniach rozetrzyj drobno mięso z tłuszczem, doprawiając solą i pieprzem według uznania. 
Gnocchi jest proste i tanie w przygotowaniu. Kiedyś kluski ziemniaczane były jadane na potęgę, dziś wracają do łask
Gnocchi jest proste i tanie w przygotowaniu. Kiedyś kluski ziemniaczane były jadane na potęgę, dziś wracają do łask123RF/PICSEL

Kluski z ziemniaków robią dziś furorę - gnocchi

Przepis na kluski gnocchi

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 80 g mąki (plus odrobina do wysypania na stolnicy)
  • 1 żółtko
  • łyżka świeżo utartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 100 g masła
  • 15-20 listków szałwii
  • Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, potem obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa (im będą bardziej suche, tym lepiej). 
  • Następni zagnieść elastyczne ciasto z żółtkiem, mąką i przyprawami. 
  • Z masy ziemniaczanej uformować wałek, obficie podsypać mąką. Pokroić małe kluseczki, a na końcu ugotować w osolonym wrzątku. 
  • Na połowie masła (50 g) usmażyć listki szałwii, aż będą kruche, następnie dodać resztę tłuszczu i zamieszać. 
  • Gorącym masłem szałwiowym polać odcedzone kluseczki, posypać obficie parmezanem i pieprzem.

Kiedyś jedli je biedni rolnicy, dziś zachwyca się nimi cały świat - bruschetta z pomidorami

Te kanapki jadali kiedyś prości rolnicy. Dziś królują w wielu restauracjach
Te kanapki jadali kiedyś prości rolnicy. Dziś królują w wielu restauracjach123RF/PICSEL

Przepis na bruschettę z pomidorami

Składniki

  • 6 kromek ciabbaty lub podobnego pieczywa
  • 3 duże pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej drobno bazylii
  • 1 pęczek rukoli
  • 6 plasterków suszonej sezonowanej szynki (np. prosciutto crudo)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Pieczywo pokroić na kromki, skropić oliwą, a następnie rozłożyć na blaszce i wstaw do piekarnika (170 st. C.) Piecz ok 15 min, aż grzanki nabiorą rumianego koloru. 
  • Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać posiekany i roztarty z odrobiną soli ząbek czosnku, a także bazylię. Wymieszać wszystko razem i nakładać na 3 grzanki. 
  • Na pozostałych trzech ułożyć po dwa plasterki szynki, na niej kilka listków rukoli i całość skropić oliwą.

Koszmar dzieciństwa w nowej odsłonie - zupa z dyni

Przepis na aromatyczną zupę z dyni

Zupa z dyni jest często serwowana na ważnych uroczystościach
Zupa z dyni jest często serwowana na ważnych uroczystościach123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 mała dynia np. Hokkaido
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 litr bulionu
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru w proszku lub 1 plasterek świeżego, startego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • odrobina słodkiej śmietany 30 proc.
  • Dynię umyć, przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w kostkę razem ze skórką.
  • Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą.
  • Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do naczynia, zalać bulionem a następnie doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małej mocy palnika, aż do miękkości warzyw.
  • Na końcu zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę.
  • Doprawić do smaku sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobiną cukru.
„Zdrowie na widelcu”: Domowe pasty rybnePolsat CafePolsat Cafe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?