Reklama

Reklama

Kiedyś dania dla biedoty, dziś gotują je w ekskluzywnych restauracjach

Niektóre potrawy czy produkty, kiedyś jadane przez biedotę i kojarzone z kuchnią chłopską, dziś znów wracają do łask. Chętnie przyrządzają je szefowie kuchni, bywają serwowane w najlepszych restauracjach, ale też są częstymi gośćmi na stołach w polskich domach.

Wiejski przysmak znany od pokoleń - chleb ze smalcem

Przez ostatnie lata chleb ze smalcem cieszy się ogromną popularnością na tzw. stołach wiejskich - będących atrakcją weselną. Jest też podawany w niektórych polskich restauracjach jako przystawka. Ta przekąska najlepiej smakować będzie, gdy przygotujemy ją na świeżym, chrupiącym chlebie z plasterkiem kiszonego lub małosolnego ogórka. Jakość smalcu również ma ogromne znaczenie, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować, by był aksamitny i pachnący.

Czytaj również: Co warto wiedzieć o smalcu?

Reklama

Przepis na domowy smalec

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg podgardla
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3/4 główki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • Podgardle pokrój w kostkę i przełóż do garnka. 
  • Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku w całości oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę. 
  • Zalej zimną wodą i powoli gotuj, aż do rozgotowania mięsa. 
  • Jeśli podczas gotowania woda się wyparuje, uzupełniaj ją na bieżąco, aż mięso będzie rozchodziło się w dłoniach, a w naczyniu nie będzie już wody. 
  • Odstaw w chłodniejsze miejsce, załóż jednorazowe rękawiczki i w dłoniach rozetrzyj drobno mięso z tłuszczem, doprawiając solą i pieprzem według uznania. 

Tak przygotowany smalec nie będzie miał aksamitną konsystencję. 

Kluski z ziemniaków robią dziś furorę - gnocchi

Gnocchi to w danie bardzo podobne do polskich kopytek. Kiedyś jadano je na potęgę -  są bardzo proste w przygotowaniu. Ich bazą są ziemniaki a więc warzywa łatwo dostępne, tanie i jadane od wieków. Dziś zarówno gnocchi jak i kopytka wracają do łask, są coraz częściej serwowane w restauracjach z przeróżnymi sosami, niekiedy barwione np. szpinakiem na zielono. Aby były miękkie i wyjątkowo smaczne trzeba pamiętać o odpowiednich proporcjach składników.

Zobacz także: Kultowe dania ze światowych restauracji

Przepis na kluski gnocchi

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 80 g mąki (plus odrobina do wysypania na stolnicy)
  • 1 żółtko
  • łyżka świeżo utartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 100 g masła
  • 15-20 listków szałwii
  • Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, potem obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa (im będą bardziej suche, tym lepiej). 
  • Następni zagnieść elastyczne ciasto z żółtkiem, mąką i przyprawami. 
  • Z masy ziemniaczanej uformować wałek, obficie podsypać mąką. Pokroić małe kluseczki, a na końcu ugotować w osolonym wrzątku. 
  • Na połowie masła (50 g) usmażyć listki szałwii, aż będą kruche, następnie dodać resztę tłuszczu i zamieszać. 
  • Gorącym masłem szałwiowym polać odcedzone kluseczki, posypać obficie parmezanem i pieprzem.

Kiedyś jedli je biedni rolnicy, dziś zachwyca się nimi cały świat - bruschetta z pomidorami

Bruschetta to smaczna i popularna, włoska przekąska z pieczywa. Podawana zazwyczaj z pomidorami i oliwą z oliwek, była pierwotnie daniem dla prostych rolników. Dziś bruschettą zajadamy się w domach, ale też możemy dostać ją w wielu włoskich restauracjach.  Prostota tej przekąski faktycznie może kojarzyć się z jedzeniem dla biedoty, jednak jej wyjątkowy smak sprawia, że uwielbiają ją również zamożni ludzie na całym świecie.

Przepis na bruschettę z pomidorami

Składniki

  • 6 kromek ciabbaty lub podobnego pieczywa
  • 3 duże pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej drobno bazylii
  • 1 pęczek rukoli
  • 6 plasterków suszonej sezonowanej szynki (np. prosciutto crudo)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Pieczywo pokroić na kromki, skropić oliwą, a następnie rozłożyć na blaszce i wstaw do piekarnika (170 st. C.) Piecz ok 15 min, aż grzanki nabiorą rumianego koloru. 
  • Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać posiekany i roztarty z odrobiną soli ząbek czosnku, a także bazylię. Wymieszać wszystko razem i nakładać na 3 grzanki. 
  • Na pozostałych trzech ułożyć po dwa plasterki szynki, na niej kilka listków rukoli i całość skropić oliwą.

Koszmar dzieciństwa w nowej odsłonie - zupa z dyni

Zupa z dyni to kojarzy się wielu osobom jako koszmar dzieciństwa. Przed laty jednak nie opracowano przepisu na tyle, by wydobyć z niej prawdziwy smak. Z konsekwencji wspominana jest jako danie mdłe, zupełnie bez wyrazu, a że proste, tanie i zdrowe, wciskano je dzieciom "na siłę,  by zjadły chociaż kilka łyżek. Tymczasem coraz chętniej przygotowujemy zupę krem z dyni z dodatkiem mleka kokosowego czy śmietanki, imbiru oraz różnych innych egzotycznych przypraw i ziół. Podawana jest w wielu lokalach gastronomicznych, także tych bardziej luksusowych - szczególnie jesienią, kiedy to dynia ma swój czas. Odpowiednio przygotowana zupa z dyni smakuje obłędnie, syci i rozgrzewa. Oto jak ją wykonać.

Zobacz też: Podroby to jedzenia dla ubogich? Niekoniecznie

Przepis na aromatyczną zupę z dyni

Składniki

  • 1 mała dynia np. Hokkaido
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 litr bulionu
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru w proszku lub 1 plasterek świeżego, startego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • odrobina słodkiej śmietany 30 proc.
  • Dynię umyć, przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w kostkę razem ze skórką.
  • Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą.
  • Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do naczynia, zalać bulionem a następnie doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małej mocy palnika, aż do miękkości warzyw.
  • Na końcu zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę.
  • Doprawić do smaku sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobiną cukru.
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | posiłki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy