Jak gotować warzywa, aby nie traciły koloru?

To prostsze niż myślisz!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Aby gotowane warzywa  np. brokuły zachowały piękny żywy kolor, należy wrzucić je do gotującej się wody.

Jeśli warzywa umieścimy w zimnej wodzie, a następnie postawimy na ogniu i doprowadzimy do wrzenia,  nie tylko stracą one  kolor, ale więcej cennych składników "przejdzie" do wody.

Taka metoda może się sprawdzić w przypadku gotowania zupy, kiedy zjadamy i warzywa i wodę, w której się gotowały. Jeśli jednak mamy zamiar odcedzić warzywa, a wodę wylać, taki sposób spowoduje same straty. Witaminy popłyną do zlewu, a nam zostaną brzydkie pozbawione koloru warzywa.

Porady: Warzywa gotuj krótko, tak, aby były miękkie, ale nie rozgotowane.

Gotowanie warzyw  na parze

Ta metoda wymaga trochę więcej zachodu (czyli zaopatrzenia się w odpowiedni garnek), ale jest najlepszym i najzdrowszym sposobem gotowania warzyw  - pozwala zachować witaminy i piękny kolor.

Do gotowania na parze najlepiej używać specjalnego garnka, parowaru lub zwykłego garnka z metalowym sitkiem i pokrywką.

IG

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas