Jak gotować warzywa, by zachowały smak i wartości odżywcze?

Warzywa to bogactwo witamin i innych składników odżywczych, o czym nie trzeba nikogo zbytnio przekonywać. Warzywa dostarczają naszemu organizmowi większość wartości, których potrzebuje on do prawidłowego funkcjonowania. Jednak warto pamiętać, że nie w każdej formie są one zdrowe. W wyniku zbyt długiej obróbki termicznej warzywa tracą wartości odżywcze. Nie oznacza to bynajmniej, że nie powinniśmy ich gotować czy smażyć. Należy robić to w odpowiedni sposób. Podpowiadamy kilka najważniejszych zasad gotowania warzyw, dzięki którym zawsze będą smaczne i zdrowe.

article cover
©123RF/PICSEL

Zwracajmy uwagę na wodę, w której gotujemy warzywa

©123RF/PICSEL

Złej jakości woda, na przykład pełna kamienia, psuje smak i jakość potraw. Z warzyw wypłukuje wartości odżywcze. Sprawia także, że stają się one twarde i pozbawione smaku oraz aromatu. Jeśli chcemy temu zapobiec, musimy zadbać o jakość wody, w której gotujemy warzywa. W tym celu warto zaopatrzyć się w dzbanki filtrujące, które eliminują z wody kamień i drobnoustroje.

Warto zrezygnować z obierania warzyw

Skórka to najzdrowsza część każdego warzywa i przyzna to każdy dietetyk. Obierając ją, a następnie wyrzucając do kosza, tracimy to, co najlepsze. Warto zatem gotować lub smażyć warzywa wraz z nią. Należy pamiętać tylko, żeby uprzednio dokładnie wyczyścić skórkę. Warzywa będą wyraziste w smaku i przede wszystkim zdrowe.

Najlepiej zacząć od najtwardszych warzyw

©123RF/PICSEL

To kolejna ważna zasada gotowania warzyw. Przy okazji bardzo logiczna. Jako pierwsze gotujemy zawsze najtwardsze warzywa, które potrzebują dłuższej obróbki termicznej. Następnie wkładamy do garnka te miększe, które gotowe będą po kilku minutach. O tej zasadzie warto szczególnie pamiętać przygotowując tradycyjną sałatkę warzywną.

Czas gra główną rolę

W gotowaniu warzyw jedną z ważniejszych ról odgrywa czas. W żadnym wypadku nie możemy ich rozgotować. Pozbawimy ich wówczas większości składników odżywczych. Wstawiając warzywa do garnka, warto nastawić stoper, który przypomni nam, kiedy powinniśmy je zdjąć.

Gotujmy tylko we wrzącej wodzie ze szczyptą soli

©123RF/PICSEL

By warzywa nie utraciły zbyt wiele składników odżywczych, należy wkładać je dopiero do gotującej się wody. Jeśli będą tam dłużej, staną się mniej zdrowe i mdłe. Wodę przeznaczoną do gotowania warzyw warto lekko posolić.

Nie należy kroić warzyw na drobno

To kolejny często popełniany błąd. Warzywa tracą najwięcej zdrowych składników, gdy puszczają sok, między innymi podczas krojenia. Dlatego, jeśli poddajemy warzywa obróbce termicznej, powinny być one podzielone na jak największe kawałki. Wówczas zachowają więcej wartości odżywczych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas