Jak grillować łososia?
Prosta marynata z sosu sojowego i brązowego cukru ze szczyptą cytryny i czosnku jest wspaniałym słodko-słonym uzupełnieniem tłustych filetów z łososia.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 70 dkg filetu z łososia
* pieprz cytrynowy
* czosnek granulowany
* sól
* 1/3 szklanki sosu sojowego
* 1/3 szklanki brązowego cukru
* 1/3 szklanki wody
* 1/4 szklanki oleju roślinnego
Dopraw filet z łososia pieprzem cytrynowym, czosnkiem granulowanym i solą.
W małej miseczce zmieszaj ze sobą sos sojowy, brązowy cukier, wodę i olej roślinny. Mieszaj tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Włóż łososia do plastikowego woreczka zamykanego strunowo i wlej do środka mieszankę sojową. Woreczek zamknij i poprzewracaj nim, aby cały łosoś dokładnie przeszedł marynatą. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzej grilla (średnia temperatura).
Delikatnie posmaruj ruszt olejem. Łososia połóż na grilla i smaż z każdej strony 6-8 minut, lub do czasu, aż ryba będzie się "rozchodzić" po wbiciu w nią widelca.