Jak grillować łososia?

Prosta marynata z sosu sojowego i brązowego cukru ze szczyptą cytryny i czosnku jest wspaniałym słodko-słonym uzupełnieniem tłustych filetów z łososia.

Łosoś pozwala na wiele wariacji w kuchni
Łosoś pozwala na wiele wariacji w kuchni123RF/PICSEL

Rzeczy, których potrzebujesz

* 70 dkg filetu z łososia

* pieprz cytrynowy

* czosnek granulowany

* sól

* 1/3 szklanki sosu sojowego

* 1/3 szklanki brązowego cukru

* 1/3 szklanki wody

* 1/4 szklanki oleju roślinnego

Łososia trzeba doprawić przyprawami
Łososia trzeba doprawić przyprawami123RF/PICSEL

Dopraw filet z łososia pieprzem cytrynowym, czosnkiem granulowanym i solą.

Przyda się także brązowy cukier
Przyda się także brązowy cukier123RF/PICSEL

W małej miseczce zmieszaj ze sobą sos sojowy, brązowy cukier, wodę i olej roślinny. Mieszaj tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Włóż łososia do plastikowego woreczka zamykanego strunowo i wlej do środka mieszankę sojową. Woreczek zamknij i poprzewracaj nim, aby cały łosoś dokładnie przeszedł marynatą. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Łosoś z grilla jest pyszny
Łosoś z grilla jest pyszny123RF/PICSEL

Rozgrzej grilla (średnia temperatura).

Ślinka cieknie na sam widok
Ślinka cieknie na sam widok123RF/PICSEL

Delikatnie posmaruj ruszt olejem. Łososia połóż na grilla i smaż z każdej strony 6-8 minut, lub do czasu, aż ryba będzie się "rozchodzić" po wbiciu w nią widelca.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas