Kolor purpury, smak nie z tej ziemi – oto surówka biskupia

Przepyszna surówka biskupia - wystarczy dodać sos i gotowe!
Przepyszna surówka biskupia - wystarczy dodać sos i gotowe!CanvaProINTERIA.PL

Surówka biskupia - arystokratka wśród obiadowych dodatków

Zobacz również:

Skąd ta biskupia nazwa?

Czy to zdrowe?

Zobacz również:

    Do czego pasuje?

    Przepis na surówkę biskupią z orzechami włoskimi

    • pół główki czerwonej kapusty
    • 1 duża marchew lub 2 mniejsze
    • 1 kwaśne lub słodko-kwaśne jabłko (np. szara reneta lub jonagold)
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka majonezu (można pominąć lub zamienić na jogurt)
    • 1 płaska łyżeczka chrzanu (lub więcej - do smaku)
    • garść orzechów włoskich
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    1. Kapustę drobno poszatkuj, posól i ugnieć ręką, aż zmięknie i puści sok.
    2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
    3. Wszystko przełóż do jednej miski.
    4. Dorzuć posiekane orzechy włoskie.
    5. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, majonez, chrzan, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
    6. Polej warzywa sosem, dokładnie wymieszaj.
    7. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut, żeby smaki się przegryzły.
    8. Podawaj schłodzoną jako dodatek do obiadu.

    Zobacz również:

    Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 140: Aria MartelleINTERIA.PL