Koreańczycy dodają do mięsa. Podkręca smak i metabolizm

Agnieszka Boreczek

Ta pasta podkręca smak umami mięsnych potraw. Koreańczycy ją uwielbiają
Ta pasta podkręca smak umami mięsnych potraw. Koreańczycy ją uwielbiająCanva ProINTERIA.PL

Jak smakuje pasta gochujang?

  • pikantność, pochodzącą z papryczek chili. Nie jest to jednak ostra przyprawa typu "chili w proszku", ale bardziej zrównoważone, ciepłe odczucie ostrości, które pojawia się stopniowo,
  • słodycz, wynikającą z obecności kleistego ryżu, który w trakcie fermentacji przekształca się w cukry proste,
  • głębię smaku umami, typową dla fermentowanych produktów sojowych. To właśnie ta nuta sprawia, że gochujang może znacząco wzbogacić nawet proste potrawy,
  • delikatną słoność, która pełni funkcję konserwującą i balansującą inne nuty smakowe.

Zobacz również:

    Jakie właściwości ma gochujang, czy jest zdrowa i warto ją jeść?

    • źródło probiotyków - naturalna fermentacja sprzyja powstawaniu korzystnych mikroorganizmów, wspierających florę jelitową. Warunkiem jest brak pasteryzacji (czyli minimalne przetworzenie produktu),
    • kapsaicyna - składnik aktywny papryczek chili, który wspiera metabolizm, może działać przeciwzapalnie oraz stymulować krążenie,
    • białko i witaminy z grupy B - zawarte w sfermentowanej paście sojowej, będącej jednym ze składników gochujang,
    • brak sztucznych dodatków - w wersji tradycyjnej pasta nie zawiera konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku.
    Porcja koreańskich klusek ryżowych w pikantnym sosie, posypanych prażonym sezamem i udekorowanych plasterkami zielonej cebulki, podana na jasnym talerzu.
    Pasta gochujang doskonale sprawdza się zarówno w klasycznych daniach kuchni koreańskiej, jak i w kulinarnych eksperymentachCanva ProINTERIA.PL

    Do czego dodać, jak wykorzystać gochujang w kuchni?

    • Marynaty do mięs i tofu
    Chcesz odczarować nudny smak tofu? Sięgnij po aromatyczną marynatę
    Chcesz odczarować nudny smak tofu? Sięgnij po aromatyczną marynatę123RF/PICSEL
    • Sosy do dań głównych
    • Zupy i gulasze
    • Dipy i pasty kanapkowe
    • Dodatek do potraw jednogarnkowych

    Zobacz również:

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?