Jak jeść krewetki?

Kiedyś krewetki kojarzyły się wyłącznie z luksusem i produktem, którego można zasmakować wyłącznie w sztuce kulinarnej za granicą. Jednak te drobne skorupiaki od pewnego czasu na stałe zagościły na naszych stołach i ich obecność w sklepach nikogo nie dziwi. Jednak wiele osób ma opory przed ich skosztowaniem, bo nie wiedzą, jak się za nie zabrać!

Krewetki zaliczane są do owoców morza
Krewetki zaliczane są do owoców morza123RF/PICSEL

Krewetki są smaczne

Krewetki są skorupiakami, które w naturalnych warunkach żyją w wodach morskich oraz zbiornikach słodkowodnych. Kiedy myślimy o owocach morza, najczęściej kojarzymy to pojęcie z krewetkami. Istnieje wiele gatunków tych skorupiaków, które nadają się do spożycia, jednak wiele osób nie wie, jak wybrać najlepsze i je przyrządzać. A szkoda, bo dostarczają pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, a także jodu, selenu, magnezu i wapnia.

Jak wybrać dobre krewetki?

Krewetki żyją nawet w Bałtyku. Są one jednak niejadalne
Krewetki żyją nawet w Bałtyku. Są one jednak niejadalne123RF/PICSEL

W sklepach można bez problemu kupić krewetki mrożone, które nadają się do bezpośredniego przygotowania. Pozbawione są one pancerzyka oraz wnętrzności, więc można z nich przygotować smaczne danie. Niestety, wybierając gotowy półprodukt, nie mamy zagwarantowanej świeżości krewetek. Dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z tymi skorupiakami, nie jest to złe rozwiązanie, ale warto wiedzieć, jak wybrać świeże krewetki.

Zwróć uwagę na ich stan

Coraz więcej sklepów oferuje krewetki w całości, które posiadają pancerzyk, wnętrzności oraz odnóża. Powinny mieć specyficzny, morski zapach oraz nie posiadać przebarwień. Mimo wszystko otrzymanie świeżych krewetek graniczy z cudem, więc łatwiej nabyć mrożone (z pancerzykiem i wnętrznościami). Ich przygotowanie nie jest trudne: należy zacząć od ucięcia główki, a następnie usunąć pancerzyk (wystarczy podważyć go delikatnie paznokciem). Ogonki można zostawić, ponieważ łatwiej jest wziąć krewetkę do ręki podczas spożywania w formie przystawki. Przed przygotowaniem krewetek należy usunąć ich wnętrzności. Łatwo je rozpoznać, ponieważ jest to czarny paseczek widoczny od jej wewnętrznej strony: można go naciąć i delikatnie usunąć za pomocą wykałaczki lub widelca.

Co przygotować z krewetek?

Zupa przygotowana z krewetek
Zupa przygotowana z krewetek123RF/PICSEL

Tak przygotowane krewetki mogą być użyte do przygotowania wielu dań. Właściwie mamy nieograniczoną dowolność. Świetnie komponują się z warzywami i sosami, które warto zaserwować z ryżem lub makaronem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sporządzić z nich aromatyczną zupę lub - po podsmażeniu, grillowanii lub ugotowaniu na parze - podawać jako przekąskę, maczając je w dipie. Jeśli podajemy krewetki razem z ogonkami, pamiętajmy, że są one niejadalne: jednak łatwo je odłączyć od smacznego mięsa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas