Jak kreatywnie spędzić ferie z dzieckiem?

Ferie zimowe głównie kojarzą się nam z szaleństwem na śniegu. Niestety, zima w tym roku nie rozpieszcza. Co więc robić z dzieckiem, gdy za oknem nie ma śladu po białym puchu? Jest na to sposób! Oprócz planszówek i czytania książek możecie wspólnie urzędować w kuchni i zorganizować kreatywne gotowanie. Jakie przekąski przygotować? Przedstawiamy nasze przepisy na wymyślne dania dla najmłodszych

Parówki w cieście
Parówki w cieściemateriały prasowe

Parówkowe potworki

Sposób przygotowania

Z ciasta francuskiego wykrój trójkąty, a parówki przekrój na pół. Pesto rozsmaruj na trójkątach, na to daj pół parówki i zawiń. Piecz w 180°C przez ok. 20 minut. Mini kuleczki mozzarelli nabij na wykałaczki, a oczy zrób z kawałeczków czarnych oliwek.

Kanapka z filetem z indyka
Kanapka z filetem z indykamateriały prasowe

Minio-kanapki

Sposób przygotowania

Przygotuj po 2 plasterki fileta wędzonego z indyka i żółtego sera oraz 2 kromki chleba tostowego. Z produktów wykrój kółka za pomocą foremki lub szklanki. Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym do smarowania. Zrób kanapkę warstwową: chleb tostowy posmarowany serkiem śmietankowym, filet wędzony z indyka JBB, żółty ser i jeszcze raz powtórz to samo. Buźkę i oczy zrób z serka śmietankowego w plasterkach i z oliwki.

Parówki z pomidorkami
Parówki z pomidorkamimateriały prasowe

Ślimaczki z parówek

Sposób przygotowania

Ugotuj parówki, a następnie przekrój je na pół. Z jednej części zetnij spód, od połowy w stronę ogona, formując ciało ślimaka. Z drugiej części parówki odetnij grubszy plasterek na środek muszli, pozostałą część natnij praktycznie do końca, nie przecinając jednak spodu. Na ciało ślimaka nałóż krążek, na to ponacinaną część jako muszlę. Z sera i oliwek wytnij oczy, a rogi z paluszków. Na talerzu ułóż rukolę, pokrojone pomidorki, a na koniec ślimaczki. Podaj z kromką chleba posmarowaną masłem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas