Jak mrozić grzyby?

Trwa sezon na grzyby, które znajdziemy w lasach jeszcze w listopadzie. By cieszyć się ich smakiem przez najbliższe miesiące, warto przygotować z nich pyszne przetwory, a także zasuszyć je lub zamrozić. Wszystkim tym, którzy zdecydują się na tę ostatnią opcję, podpowiadamy, w jaki sposób to zrobić.

article cover
©123RF/PICSEL
©123RF/PICSEL

Mrożenie grzybów to zdecydowanie jedna z najlepszych opcji przechowywania ich w okresie zimowym. Mrożenie grzybów nie jest trudne, ale by nie zaskoczyły nas żadne niespodzianki, należy trzymać się kilku ważnych zasad. Oto one.

Jakie grzyby nadają się do mrożenia?

Do mrożenia nadają się grzyby o grubym miąższu. Są wśród nich podgrzybki, maślaki, kozaki, kurki, rydze, a także kanie. Przed mrożeniem dokładnie sprawdźmy, czy grzyby, które przynieśliśmy w koszyku, nadają się do zamrożenia. Tego typu informacje znajdziemy w poradnikach dla grzybiarzy, niektórych książkach kulinarnych, a także internecie.

Jak wygląda mrożenie grzybów krok po kroku?

©123RF/PICSEL

Oto prosta instrukcja, która pozwoli sprawnie i w prawidłowy sposób zamrozić grzyby.

Jak wygląda mrożenie grzybów krok po kroku?

1. Gdy wybraliśmy już grzyby, które będziemy mrozić, należy je dokładnie oczyścić na przykład za pomocą nożyka lub ostrej szczoteczki. Następnie delikatnie przemywamy grzyby wilgotną szmatką i odstawiamy do przeschnięcia. Grzybów lepiej nie moczyć pod wodą przed mrożeniem. Jeśli jednak to zrobimy, musimy dokładnie je osuszyć.

2. Kolejny krok to krojenie grzybów dużych na kawałki. Grzyby małe zostawiamy w normalnym rozmiarze.

3. Niektóre grzyby (w tym: maślaki, prawdziwki, kozaki czy podgrzybki) możemy zamrażać na surowo. Przed umieszczeniem ich w zamrażarce wkładamy grzyby do szczelnie zamykanych pojemników. Kurki i rydze najlepiej podgotować przez kilka minut, by straciły gorzki posmak. Następnie należy dokładnie osuszyć grzyby i umieścić w zamykanych pojemnikach. Śmiało możemy również zamrozić grzyby, które wcześniej smażyliśmy.

4. Na opakowaniach, do których włożyliśmy grzyby, warto umieścić naklejkę z datą przydatności konkretnych grzybów. Pamiętajmy, by grzyby, które mają inną datę ważności umieścić w osobnych opakowaniach.

Ważne

©123RF/PICSEL

* Grzyby mrozimy w zamrażarce o temperaturze -18 stopni Celsjusza;

* Grzyby, które zostały mrożone na surowo, możemy przechowywać w zamrażarce tylko sześć miesięcy, z kolei te poddane obróbce termicznej w wysokiej temperaturze przed mrożeniem mają nieco dłuższą datę przydatności;

* Grzyby, które raz rozmroziliśmy, nie mogą być ponownie mrożone;

* Mrożonych grzybów nie trzeba rozmrażać przed obróbką termiczną. Można śmiało wrzucić je na patelnię lub do garnka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas