Jak mrozić produkty mleczne i jajka?

Zakup większej ilości żywności może pomóc zaoszczędzić czas i pieniądze. W jaki sposób przechowywać produkty mleczne i jajka, aby jak najdłużej pozostały świeże? Oczywiście możesz wszystko zamrozić. Sprawdź, jakie sztuczki dotyczące przechowywania żywności należy zastosować aby zamrozić mleko, masło czy jaja.

nabiał
nabiał© Photogenica

Mleko

mleko w kostkach
© Photogenica

Mleko możesz mrozić w plastikowym pojemniku z pokrywką, oczywiście możesz też zamrozić w oryginalnej butelce, pod warunkiem, że jest plastikowa.Jednak wcześniej odlej trochę mleka, aby nie była pełna. Mleko przechowuj w zamrażalniku od 2 do 3 miesięcy. Możesz również mleko podzielić na porcje i przelać do mniejszych pojemniczków. Mleko rozmrażaj w lodówce, gdyż rozmrażanie w wyższej temperaturze zwiększa wzrost bakterii. Wstrząśnij pojemnik przed użyciem. Sprytnym rozwiązaniem jest również mrożenie mleka w foremkach na lód. Kostki mrożonego mleka nadają się do kawy czy koktajli.

Masło

masło
© Photogenica

Masło również nadaje się do mrożenia, jednak masło niesolone można przechowywać tylko miesiąc w zamrażalniku, natomiast solone prawie rok. Rozmrażaj je w temperaturze pokojowej.

Sery żółte

Prawie wszystkie twarde sery nadają się do mrożenia. Pamiętaj tylko, aby nie mrozić ich w kostce ale zetrzeć wcześniej na tarce. Ser umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku albo woreczku foliowym.

Jajka

mrożone jajka
© Photogenica

Może nie zdajesz sobie sprawy ale jajka również można mrozić. Jajka mrozimy bez skorupek, najlepiej wybić je do foremek na lód. Jeśli chcesz możesz oddzielić białka od żółtek i zamrozić w oddzielnych foremkach. Mrożone jajka przechowuj w zamrażalniku przez rok. Rozmrażaj w lodówce.

Uwaga: Nie zamrażamy śmietany, jogurtów, jajek w skorupkach.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas