Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.

article cover
©123RF/PICSEL

Zagęszczając zupę najczęściej sięgamy po mąkę

©123RF/PICSEL

Zacznijmy od tego, że wybór produktu zagęszczającego powinien być dostosowany do rodzaju zupy, naszych preferencji kulinarnych i wymagań, co do finalnego smaku potraw. Najczęściej, chcąc poprawić konsystencję naszej zupy, zwłaszcza tej przyrządzanej na bazie grzybów, sięgamy po mąkę. Tę ostatnią najpierw łączymy w szklance lub w naczyniu z zimną wodą i rozcieramy łyżką - do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie mieszankę powoli dodajemy do zupy, ciągle ją mieszając. Nie zapomnij po dodaniu zagęstnika o ponownym podgotowaniu zupy.

Jak zagęścić zupę śmietaną?

Pod względem popularności w roli zagęstnika mące nie ustępuje też śmietana. Jeśli chcemy wzbogacić smak i poprawić konsystencję naszej pomidorowej, koperkowej lub ogórkowej, przelejemy niewielką ilość zupy do miseczki, wystudźmy i dodajmy do niej kilka łyżek gęstej śmietany, najlepiej 18-procentowej. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, wlewamy rozcieńczoną śmietanę do garnka z zupą. Całość ponownie podgrzewamy.

A może serowa wariacja?

©123RF/PICSEL

Masz ochotę nieco puścić wodze smakowych fantazji? Wykorzystaj do zagęszczania zupy serki topione albo serek mascarpone. Doskonale wzbogaci jej smak. Wystarczy, że odlejesz nieco zupy, wystudzisz ją i dodasz do niej serek topiony lub serek mascarpone. Aby uniknąć pojawienia się grudek, możesz użyć do połączenia składników końcówki miksera przeznaczonej do robienia koktajli. Gdy serowy zagęstnik będzie gotowy, wlej go do garnka z gorącą zupą. Całość starannie wymieszaj, ale już ponownie nie gotuj. Serowy dodatek doskonale komponuje się z zupą brokułową, porową albo rybną.

Jak zagęścić zupę żółtkiem jajka?

©123RF/PICSEL

Miłośnikom oryginalnych smaków z pewnością przypadnie do gustu nieco odważna metoda zagęszczania zupy przy pomocy żółtka jajka. Wystarczy, że połączymy go z drobiną zupy lub/oraz śmietany i powoli dodamy do garna z gorącą zupą. Całość starannie mieszamy.

Jak zagęścić zupę kisielem?

Jesteś smakoszem lekkich zup owocowych? Do ich zagęszczania możesz śmiało wykorzystać... kisiel. Wystarczy, że połączysz go w szklance z zimną wodą i tuż przed końcem gotowania zupy wlejesz do garnka z gorącą potrawą. Efekt tego prostego zabiegu może przerosnąć twoje oczekiwania. Zupa nie tylko uzyska odpowiednią gęstość, ale będzie też rewelacyjna w smaku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas