Jak "odmłodzić" stare ziemniaki?

Co zrobić, gdy sezon na pyszne młode ziemniaki jeszcze się nie rozpoczął, a te stare, choć nadające się do spożycia, nie wydają nam się zachęcające? Można je w prosty sposób nieco "odmłodzić", by stał się smaczniejsze.

Ziemniaki mają długi "termin" przydatności do spożycia
Ziemniaki mają długi "termin" przydatności do spożycia123RF/PICSEL

Stare ziemniaki, które nadal znajdują się w naszych zapasach, w dalszym ciągu warto wykorzystać. Niestety, podczas gotowania bardzo często nieestetycznie ciemnieją. Chcąc tego uniknąć, do wody, w której się gotują należy dolać pół szklanki mleka. "Starych" ziemniaków nie gotujemy ze skórką.

Stare, miękkie ziemniaki odzyskają jędrność, gdy umieścimy je w miseczce z zimną wodą. Powinny w niej moczyć się ok. 30 min., dopiero po tym czasie je obieramy.

Wodę, w której będą gotować się ziemniaki trzeba koniecznie posolić, inaczej będą niesmaczne. Jeśli o tym zapomnimy, ratunkiem jest solenie już na talerzu. Zwykle na 1 litr wody przypada łyżeczka soli.

"Polacy za granicą": Tych miejsc nie zwiedzają turyści. Polak pomaga biednym KenijczykomPolsat Play
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas