Jak ostre jedzenie wpływa na nasze zdrowie?
Istnieje dużo faktów i mitów na temat ostrego jedzenia. Niektórzy twierdzą, że pikantne potrawy źle wpływają na nasze zdrowie, jednak według badań przeprowadzonych przez naukowców coraz więcej osób przekonuje się do ostrych przypraw i papryczek chili. Co tak właściwie powodują ostre potrawy i jak wpływają na nasz organizm?
Istnieją badania, które wykazują silne powiązanie między kapsaicyną, która jest głównym składnikiem chili, a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka. Badania te pokazują również pozytywny wpływ na układ trawienny oraz na nasze serce.
Ostre potrawy szczególnie te z dodatkiem chili, obniżają ryzyko wystąpienia zakażeń i infekcji. Kapsaicyna powstrzymuje namnażanie się bakterii
w organizmie.
Ostre przyprawy mają wpływ na mikroorganizmy i florę jelitową, jak również zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a nawet cukrzycy. Oznacza to, że równoważymy swój wewnętrzny ekosystem, w sposób, który pomaga organizmowi łatwiej przetwarzać żywność i utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.
Ostre jedzenie w znaczny sposób zmniejsza apetyt i tym samym obniża ryzyko wystąpienia otyłości. Pikantne jedzenie pomaga w utracie wagi przyspieszając metabolizm, który spala większe ilości tłuszczu oraz zmniejsza podatność na urazy i ból wynikający z ciągłych ćwiczeń.