Jak parzyć herbatę sypaną?

Wielu z nas nie przywiązuje uwagi do tego, czy prawidłowo parzy herbatę sypaną. To duży błąd, ponieważ tylko trzymanie się pewnych zasad pozwala wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Jak przygotować naczynia? Wody o jakiej temperaturze użyć? Jak długo parzyć? Eksperci Ahmad Tea London postanowili rozwiać te wątpliwości, przygotowując krótki poradnik o tym, jak parzyć herbatę liściastą.

Herbatę należy parzyć wystarczająco długo, by uzyskać pełnię smaku
Herbatę należy parzyć wystarczająco długo, by uzyskać pełnię smaku 123RF/PICSEL

Odpowiednio przygotowanie naczynia

Kiedy przystępujemy do parzenia herbaty, pierwszym krokiem powinno być ogrzanie czajnika gorącą wodą. Zimne naczynie może bowiem schłodzić wodę zbyt szybko i herbata nie zaparzy się tak, jak byśmy tego chcieli. Następnie sięgamy po liście herbaciane, które powinny być przechowywane w specjalnej puszce, bez dostępu powietrza i z dala od wilgoci. Warto również zwrócić uwagę na proporcje liści herbacianych, w stosunku do pojemności naczynia - jedna łyżeczka na osobę, plus jedna dodatkowa na czajniczek. Jeśli więc zamierzamy zaparzyć herbatę dla dwóch osób, wsypujemy trzy pełne łyżeczki liści do imbryczka.

Woda to podstawa

Do przygotowania herbaty należy używać wyłącznie świeżej wody. Jeżeli użyjemy już wcześniej zagotowanej, smak herbaty będzie prawdopodobnie mdły, ponieważ przy podwójnym gotowaniu woda traci zbyt dużo tlenu. Najlepiej używać wody filtrowanej, z której zostały usunięte wszelkie zanieczyszczenia, mające negatywny wpływ na smak herbaty.

Temperatura ma znaczenie

Woda do zaparzenia herbaty powinna osiągnąć temperaturę 100°C. Nie można pozwolić na jej przegotowanie, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że straci za dużo tlenu. Większość nowoczesnych czajników zbyt długo gotuje wodę, dlatego kiedy ta osiągnie właściwą temperaturę (łatwo zauważyć ten moment po pojawiających się bąbelków), należy szybko wyłączyć urządzenie i zalać liście. Warto również założyć kapturek na naczynie, aby zatrzymać ciepło.

Długość parzenia

Herbatę należy parzyć odpowiednio długo, aby uzyskać pełnię smaku. Kolor pojawi się dość szybko, ale smak potrzebuje więcej czasu. Herbatę sypaną powinno parzyć się maksymalnie 5 minut. Następnie należy ją zamieszać, a dopiero potem wlać do filiżanki. Napar można zaserwować w dowolny sposób ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas