Jak pizza
Lubisz pizzę? Ta pomidorowa tarta z mozzarellą jest dla ciebie!
Spód:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- łyżeczka soli
- jajko
- ew. łyżka wody (możesz użyć gotowego ciasta kruchego, w proszku lub w rolce, ew. ciasta francuskiego)
Nadzienie:
- 1 kg pomidorów (część może być dużych, a na wierzch koktajlowe)
- 125 g sera mozzarella
- 125 g żółtego sera
- 2 jajka
- kremówka
- 2 łyżeczki susz. oregano, sól, pieprz
- bazylia
Sposób przygotowania:
1. Spód: mąkę posiekaj z masłem i resztą składników. Krótko zagnieć. Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę na tartę o śr. 24 cm (lub kilka mniejszych) natłuść, wysyp mąką. Wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem (możesz je obciążyć, ale nie musisz tego robić). Opiecz do zezłocenia.
3. Pomidory umyj, pokrój (możesz je wcześniej sparzyć i obrać). Rozłóż na cieście. Sery grubo zetrzyj. Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, oregano, połącz z serami. Sos wylej na tartę (lub tarty). Piecz ok. 25 min do zrumienienia sosu.