Reklama

Reklama

Jak pizza

Lubisz pizzę? Ta pomidorowa tarta z mozzarellą jest dla ciebie!

Spód:


  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • ew. łyżka wody (możesz użyć gotowego ciasta kruchego, w proszku lub w rolce, ew. ciasta francuskiego)


Nadzienie:

  • 1 kg pomidorów (część może być dużych, a na wierzch koktajlowe)
  • 125 g sera mozzarella
  • 125 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • kremówka
  • 2 łyżeczki susz. oregano, sól, pieprz
  • bazylia


Sposób przygotowania:

1. Spód: mąkę posiekaj z masłem i resztą składników. Krótko zagnieć. Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

2. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę na tartę o śr. 24 cm (lub kilka mniejszych) natłuść, wysyp mąką. Wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem (możesz je obciążyć, ale nie musisz tego robić). Opiecz do zezłocenia.

Reklama

3. Pomidory umyj, pokrój (możesz je wcześniej sparzyć i obrać). Rozłóż na cieście. Sery grubo zetrzyj. Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, oregano, połącz z serami. Sos wylej na tartę (lub tarty). Piecz ok. 25 min do zrumienienia sosu.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: tarta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy