Reklama

Reklama

Jak pizza

Lubisz pizzę? Ta pomidorowa tarta z mozzarellą jest dla ciebie!

Spód:


  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • ew. łyżka wody (możesz użyć gotowego ciasta kruchego, w proszku lub w rolce, ew. ciasta francuskiego)

Reklama


Nadzienie:

  • 1 kg pomidorów (część może być dużych, a na wierzch koktajlowe)
  • 125 g sera mozzarella
  • 125 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • kremówka
  • 2 łyżeczki susz. oregano, sól, pieprz
  • bazylia


Sposób przygotowania:

1. Spód: mąkę posiekaj z masłem i resztą składników. Krótko zagnieć. Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

2. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę na tartę o śr. 24 cm (lub kilka mniejszych) natłuść, wysyp mąką. Wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem (możesz je obciążyć, ale nie musisz tego robić). Opiecz do zezłocenia.

3. Pomidory umyj, pokrój (możesz je wcześniej sparzyć i obrać). Rozłóż na cieście. Sery grubo zetrzyj. Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, oregano, połącz z serami. Sos wylej na tartę (lub tarty). Piecz ok. 25 min do zrumienienia sosu.

Dowiedz się więcej na temat: tarta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje