Jak podawać brokuły?

Brokuły, to warzywa, które nie wszystkim przypadają do gustu. A to ogromna szkoda, ponieważ odznaczają się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Problemem może być brak pomysłu, jak podawać brokuły, ponieważ rzadko zdajemy sobie sprawę ze spektrum możliwości tego wdzięcznego warzywa. Zatem jak podawać brokuły, żeby były smaczne i zdrowe? Garść inspiracji znajdziesz poniżej.

Wiele osób podaje brokuły wyłącznie gotowane
Wiele osób podaje brokuły wyłącznie gotowane123RF/PICSEL

Brokuły: Nie warto z nich rezygnować!

Brokuły są warzywem, które w naszej diecie powinny zagościć na stałe. Choć ich smak nie wszystkich może przekonywać. Jednak okazuje się, że wcale nie muszą być dodatkiem do zupy jarzynowej czy dania głównego. Idealnie komponują się w sałatkach, surówkach, zapiekankach czy odgrywają pierwsze skrzypce podawane z różnymi sosami. Jednak smak brokułów, który może być niesamowity nie dorównuje właściwościom zdrowotnym, więc trzeba wiedzieć, jak podawać brokuły, by były zdrowe.

Co można znaleźć w brokułach?

Brokuły to cenne warzywa, których nie może w diecie zabraknąć. Przede wszystkim ze względu na fakt, że zawierają ogromną ilość flawonoidów zaliczanych do naturalnych antyoksydantów. A to właśnie one pomagają usunąć nagromadzone w organizmie toksyny, a także mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi. Poza tym antyoksydanty sprzyjają dobremu i zdrowemu wyglądowi. Na korzyść brokułów przemawia również obecność witamin A i K, które działają przeciwzapalnie.

Oczywiście, to nie koniec związków znajdujących się w brokułach. To także bogate źródło błonnika pokarmowego, który korzystnie działa na kondycję jelit i wspiera procesy odchudzania. Mało osób zdaje sobie również sprawę z faktu, że w brokułach obecny jest potas, a jak wiadomo wspiera prawidłową prace serca i pomaga poskromić chociażby skoki ciśnienia.

Brokuły: Surowe czy gotowane?

Jak podawać brokuły? Można serwować je surowe albo gotowane!
Jak podawać brokuły? Można serwować je surowe albo gotowane!123RF/PICSEL

Wiele osób zastanawia się, jak podawać brokuły. One znajdują zastosowanie w wielu daniach, jednak najczęściej odgrywają drugoplanową rolę i serwowane są wyłącznie jako dodatek do dania głównego. Okazuje się, że zielone różyczki mogą być spożywane na surowo! Oczywiście, wcześniej muszą być one dokładnie umyte. Po podzieleniu ich na różyczki otrzymujemy smaczny wkład do surówek czy sałatek, które idealnie sprawdzą się w upalne dni. Jak jeszcze podawać brokuły? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że to wdzięczne warzywo skrywa w łodydze smaczną przekąskę: wystarczy pozbyć się twardej, zielonej części i zjeść jej białe wnętrze, które swoim smakiem przypomina kalarepę!

Jeśli zadajemy sobie pytanie: jak podawać brokuły, to odpowiedź również nasuwa się sama. Można je również blanszować (czyli gotować we wrzątku przez około minutę), a także gotować w wodzie lub na parze, czy zapiekać. Wtedy jednak trzeba wiedzieć, że tracimy część z zawartych w warzywach cennych substancji odżywczych.

Jak podawać brokuły gotowane?

Zahartuj gotowane brokuły w lodowatej wodzie: Będą chrupiące!
Zahartuj gotowane brokuły w lodowatej wodzie: Będą chrupiące!123RF/PICSEL

Gotowane brokuły mogą być dodatkiem do danie głównego albo sałatek. Jak w takim razie je przygotować? Wystarczy wrzucić je do wrzącej wody i gotować ok. ośmiu minut (wtedy otrzymamy miękkie różyczki) lub cztery minuty (wtedy będą półtwarde). Tak przyrządzone brokuły najlepiej podawać od razu.

Niestety, wiele osób przygotowujących te warzywa boi się, że stracą swój piękny, intensywny kolor. Na szczęście istnieją patenty, które zapobiegają temu zjawisku. Wystarczy do wody dodać płaską łyżeczkę cukru (na każde 2,5l wody).

Jak podawać brokuły w inny sposób? Oczywiście, najlepiej dodawać je do letnich sałatek na surowo. Jeśli jednak nie jesteśmy przekonani do tego sposobu, można je ugotować. Ale zanim dodamy je do sałatki, brokuły po odcedzeniu warto zahartować w lodowatej wodzie: to sprawi, że staną się chrupkie!

Brokuły z pysznymi sosami!

Jeśli te warzywa znudziły się nam w sałatkach lub w daniach głównych, to są sposoby, aby podawać brokuły inaczej! Te patenty sprawdzą się zwłaszcza w  upalne dni, kiedy apetyt nie dopisuje tak, jak zazwyczaj. Wystarczy ugotowane warzywa podawać z sosami! Najlepiej komponują się z sosem serowym lub - w wersji light - jogurtowym. Klasycznie, można je również zapiekać zalane beszamelem z dodatkiem ziemniaków! To szybkie sposoby na zdrowy i smaczny obiad.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas