Jak podawać serowe fondue bez zestawu fondue?
Posiadanie zestawu fondue jest zarówno wygodne i wspaniałe, ale nie wszyscy z nas mają miejsce na zbędne sprzęty kuchenne. Jednakże, istnieje wiele sposobów, aby podawać to absolutnie pyszne danie bez tradycyjnego sprzętu. Co będzie potrzebne (i dlaczego)? Aby uzyskać idealny sos do fundue możesz użyć swoich ulubionych serów, ale tradycyjnym i sprawdzonym wyborem będą szwajcarskie sery emmentaler i gruyere lub ich połączenie. 4 kubki utartego sera 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 ½ szklanki wina (lub piwa) 1 ząbek czosnku, rozgnieciony Wino jest czymś więcej niż tylko smacznym dodatkiem. Jego kwasowość powstrzymuje białka przed ścięciem. Zapewnia to, że ser nie staje się włóknisty i nie zamienia się w gródki. Skrobia kukurydziana jest dodatkową ochroną dla struktur białkowych w serze: zapewnia gładką konsystencję, ale nie zmienia smaku.
Podgrzej atmosferę
Ostatnim elementem doskonałego fondue jest właściwe źródło ciepła. Niezależnie od wybranej metody w tworzeniu fondue, kluczem jest delikatne ciepło. Tradycyjny garnek do fondue (vel a Caquelon) często jest podgrzewany przez malutki płomień podgrzewacza (świeczki typu tea ligt). Silniejsze źródło ciepła niesie ze sobą kilka niebezpieczeństw: przypalenie sera, zważenie sera, które sprawi, że nie połączy się on z winem, powstawanie bąbelków i grudek.
Wolnowar
Istotą gotowania w wolnowarze jest niska temperatura i długi czas. Wystarczy rzucić wszystkie składniki do wolnowaru, zmienić temperaturę na wysoką i gotować pod przykryciem przez półtorej godziny. Mieszać co piętnaście minut. Dodać ząbek czosnku po pierwszym wymieszaniu. Ostatnie kilka minut gotować bez pokrywy, aby umożliwić odparowanie nadmiaru wilgoci.
Podwójny garnek (do gotowania na parze)
Podwójny garnek dostarcza ciepła w sposób najbardziej zbliżony do rzeczywistego garnka fondue. Gotująca się woda w garnku dolnym pośrednio podgrzewa garnek górny, co pozwala na bardzo stopniowy proces topnienia. Dodać wino i czosnek, następnie stale mieszając i dodać ser, dzieląc go na kilka porcji. Mieszając, eliminować powstawanie grudek po każdym dodaniu porcji sera.
Garnek z grubym dnem
Pod warunkiem, że płomień pali się bardzo delikatnie, jest to najszybszy sposób podawania fondue. Podobnie jak w przypadku metody podwójnego kotła, dodać wino i czosnek, następnie dodawać ser partiami. Korzystanie z tego rodzaju garnka rzeczywiście daje efekty najbardziej zbliżone do podawania prawdziwego fondue.
W piekarniku
Istnieje bardziej bezpośredni sposób roztapiania sera. Jest on przeciwieństwem pozostałych metod – stosuje się szybkie i bezpośrednie ciepło. Jednakże potrawy przygotowane w ten sposób powinny być spożywane natychmiast. Należy pamiętać, że za pomocą tej metody utworzy się razem serowy dip, niż fondue, ponieważ nie dojdzie do emulsyfikacji sera i wina.
Umieścić utarty ser mozzarella i parmezan w naczyniach żaroodpornych, dodać sól i pieprz, a następnie skropić odrobiną oliwy z oliwek. Po 4-5 minutach wyjąć naczynia z piekarnika. Ser podawać bezpośrednio z chrupiącym chlebem lub paluszkami.