Jak przechowywać mąkę i produkty sypkie?

Mąka, cukier czy przyprawy to produkty, które znajdują się prawie w każdej kuchni i często wykorzystywane są do przygotowywania codziennych posiłków. Takie produkty sypkie mają zazwyczaj długi czas przydatności, więc warto zrobić ich zapas, by były zawsze pod ręką. Jednak należy je odpowiednio przechowywać, żeby nie straciły swojej konsystencji, smaku i zapachu. W dodatku mogą zagnieździć się w nich mole i inne szkodniki, przez co jedzenie nie będzie zdatne do spożycia. Jak więc powinno się przechowywać mąkę i inne produkty sypkie? W czym najlepiej je trzymać i jakie mają terminy do spożycia? Jak zabezpieczyć żywność przed molami? Podpowiadamy.

Produkty sypkie powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu
Produkty sypkie powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu123RF/PICSEL

Jak właściwie przechowywać mąkę i produkty sypkie?

Produkty sypkie mają dość długa datę przydatności, dlatego warto mieć ich zapas w domu. Dzięki temu w każdej chwili możemy po nie sięgnąć i użyć do przygotowania posiłków. Należy jednak je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej zachowały świeżość, smak i aromat. Przede wszystkim, należy znaleźć im odpowiednie miejsce, z którego z łatwością będzie można po nie sięgnąć, a przy tym będą chronione przed szkodnikami i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Mąka, cukier czy sól to produkty, które nie powinny być przechowywane w wilgotnych i ciepłych pomieszczeniach. Takie warunki wpływają na szybsze psucie się tych artykułów i zwiększają ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Produkty sypkie należy więc przechowywać w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu, najlepiej w temperaturze 8-10 stopni. Nie powinno się ich umieszczać blisko kaloryferów i w nasłonecznionych miejscach. Nie należy też stawiać mąki czy cukru na ziemi, ale na półce lub drewnianej podstawce, aby zachować prawidłową cyrkulację powietrza.

W czym przechowywać produkty sypkie?

Sprawdź, czy plastikowe pojemniki nie zawierają szkodliwych substancji
Sprawdź, czy plastikowe pojemniki nie zawierają szkodliwych substancji123RF/PICSEL

Nierozpoczęte produkty sypkie takie jak mąka i cukier można przechowywać w oryginalnych opakowaniach, jednak istnieje ryzyko, że pojawią się w nich dziury. Żywność, która wysypie się z opakowania, nie tylko zabrudzi kuchnię lub spiżarnię, ale też ściągnie mole spożywcze, karaluchy lub inne szkodniki. W dodatku papierowe torebki mogą zawilgnąć lub bez problemu zostać przegryzione przez mole. Dlatego należy regularnie sprawdzać, czy zapasy pozostały nienaruszone.

Najlepiej też przesypać produkty do bardziej szczelnych opakowań, np. plastikowych lub szklanych pojemników. Zabezpieczają one żywność przed zawilgoceniem, przedostaniem się insektów, a także zwietrzeniem. Pozostawienie sypkich produktów w otwartych opakowaniach sprawia, że te tracą z czasem swoją świeżość i aromat, a do tego łatwo chłoną zapachy z otoczenia. W przypadku wyboru plastikowych pojemników, należy zwrócić uwagę, czy dany rodzaj nadaje się do kontaktu z żywnością. Takie opakowania nie powinny zawierać szkodliwych substancji, np. bisfenolu A, który może zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu. Do szklanych lub plastikowych pojemników warto też przesypać inne sypkie produkty, np. kasze, ryż, makaron, cukier, sól, przyprawy oraz kawę i herbatę. Opakowania można podpisać albo przykleić na nich etykiety z nazwami produktu, aby nie pomylić zawartości. Dobrze jest też przepisać na nie datę przydatności danego produktu. Jeśli nie chcemy przesypywać produktów do pojemników, powinniśmy szczelnie zamykać fabryczne opakowania, np. specjalnymi klipsami.

Jak długo można przechowywać produkty sypkie?

Produkty sypkie mają dość długą datę przydatności
Produkty sypkie mają dość długą datę przydatności123RF/PICSEL

Mąkę i inne produkty sypkie można przechowywać przez względnie długi czas, jednak należy zwracać uwagę na ich datę przydatności. W mące może z czasem zwiększać się ilość kwasów tłuszczowych, co wpływa na utratę sprężystości i smaku. Mąkę pszenną typu 450, 500, 750 można przechowywać przez pięć miesięcy, typu 1400, 1850 i 2000 przez 3 miesiące, a żytnią przez 4 miesiące. Data przydatności kaszy również zależy od jej rodzaju. Przykładowo kaszę jęczmienną można przechowywać 9 miesięcy, kaszę gryczaną 10 miesięcy, a kaszę manną 5 miesięcy. Natomiast ryż nie powinien być przechowywany dłużej niż przez 6 miesięcy. W przypadku przypraw mielone można trzymać do pół roku, a w postaci niezmielonej czas przechowywania jest dłuższy. Aby sprawdzić ich świeżość, wystarczy rozetrzeć je w palcach i ocenić intensywność ich zapachu.

Jak sprawdzić, czy produkty sypkie są świeże?

Choć na wszystkich produktach sypkich znajduje się data przydatności do spożycia, to nie oznacza, że nie można ich spożywać po tym terminie. Mąka czy cukier mogą być jeszcze dobre, w zależności od tego jak były przechowywane. Aby ustalić, czy są bezpieczne do spożycia, warto zwrócić uwagę na kilka czynników. W przypadku mąki świeża ma neutralny zapach, natomiast zepsuta może śmierdzieć. Nie powinna mieć zarówno lekko orzechowego zapachu, jak i słodkiego czy kwaśnego. Zepsuta mąka może też pachnieć stęchlizną. Mąka nienadająca się do spożycia może być też odbarwiona, mieć niebieskawy lub czerwonawy odcień i szare plamki, które mogą świadczyć o pleśni. Mąka, która się zepsuje i zawilgotnieje, może też zmienić konsystencję - nie będzie już taka sypka jak na początku. Również cukier i przyprawy pod wpływem wilgoci mogą się zbrylać.

Jak zabezpieczyć żywność przed molami?

Mole spożywcze mogą zanieczyścić zapasy żywności
Mole spożywcze mogą zanieczyścić zapasy żywności123RF/PICSEL

Dużym zagrożeniem dla sypkiej żywności jest plaga moli spożywczych. Nawet, gdy zauważymy tylko jednego, możemy być pewni, że znajdują się w całej kuchni. Najczęściej mole przynosimy do domu wraz z produktami spożywczymi kupionymi w sklepie. Przyczepiają się do pudełek i opakowań lub wręcz wygryzają w nich dziury i przedostają się do środka. Jeśli mole już odwiedziły naszą kuchnię, należy jak najszybciej pozbyć się wszystkich produktów sypkich, np. mąki, cukru, makaronów, kasz czy przypraw. Zapasy powinno się szczelnie zamknąć w workach i wynieść je do śmietnika poza domem. Szafki, w których przechowywaliśmy żywność, należy dokładnie umyć, np. za pomocą octu.

Aby ustrzec się przed inwazją moli, dobrze jest sprawdzać po zakupie wszystkie woreczki, opakowania z produktami sypkimi, czy nie ma w nich śladów moli (dorosłych osobników albo białych niteczek pozostawianych przez larwy). Wszystkie produkty należy przesypać do szklanych pojemników i szczelnie zamknąć. Do szafek można też wstawić produkty, które odstraszają mole, np. goździki, liście laurowe, woreczki z lawendą bądź miseczki z olejkami, np. cytrynowym lub waniliowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas