Jak przechowywać oliwę?
Oliwa z oliwek ma trzech wrogów: światło, ciepło i tlen, dlatego trzeba ją odpowiednio chronić. Jej "domem" nie powinna być jednak lodówka.
- Oliwa musi być przechowywana w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, jednak nie powinna to być lodówka, gdyż oliwa może niepotrzebnie zmętnieć. Po ponownym odstawieniu jej do temperatury pokojowej odzyskuje klarowność, bez zmian dla jakości - wyjaśnia pochodzący z Włoch szef kuchni Marco Ghia. I dodaje, że "jeśli kupiliśmy oliwę w dużym, metalowym opakowaniu, musimy ją przelewać na bieżąco do butelki z ciemnego szkła".
Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży sok ma określony termin przydatności do spożycia. Najlepsza i najcenniejsza jest w pierwszych miesiąca "życia". Standardowy okres przydatności do spożycia to 18 do 24 miesięcy.
Na sklepowych półkach mamy szeroką gamę oliw: extra vergine z pierwszego tłoczenia, rafinowana oliwa z oliwek (pure) czy sansa (oliwa z wytłoków oliwnych). Którą wybrać? Ghia radzi, by używać oliwy z pierwszego tłoczenia. Jego zdaniem, "to najbardziej trafiona inwestycja w zdrowie, dobre samopoczucie oraz gwarancja wyjątkowych doznań smakowych".