Jak przechowywać świeże produkty: Proste wskazówki

Ilość pieniędzy, jaką wydajemy na żywność, jest ogromna. Główną część domowego budżetu stanowi jedzenie i picie, jednak duża część z tych produktów się po prostu marnuje. Ludzie kupują żywność "na zapas" lub zachęceni promocjami – to fakt, gdy cena jest niska, warto kupić więcej, jednak trzeba sprawdzić, jak długo dany produkt będzie nadawał się do jedzenia. W przypadku świeżych produktów, takich jak sery, jajka, sałata, marchewka, cebula oraz owoce wiadomo, że długo nie poleżą i kupowanie ogromnych ilości jest po prostu bez sensu.

article cover
©123RF/PICSEL
Kupuj z rozsądkiem
Kupuj z rozsądkiem123RF/PICSEL

Kupowanie produktów na zapas nie jest potrzebne



Jeśli do sklepu mamy blisko, to kupowanie produktów na zapas nie jest potrzebne. Szkoda zapychać lodówkę składnikami, które w każdej chwili możemy kupić w sklepie obok. Jeśli jednak kupujesz dużo produktów, to chociaż przechowuj je właściwie - tak, aby były świeże jak najdłużej. Oto kilka przydatnych rad, które pomogą zwiększyć trwałość produktów spożywczych.



Przechowuj świeże produkty z dala od kuchenki gazowej

©123RF/PICSEL

Upewnij się, że owoce i warzywa leżą z dala od kuchenki gazowej lub piecyka gazowego. Gaz może przyspieszyć tempo dojrzewania owoców i warzyw oraz powodować ich gnicie.

Przechowuj świeże produkty z dala od ciepła i dymu

Staraj się przechowywać owoce i warzywa w dużej odległości od grzejników, kuchenek, piekarników oraz kominków. Ciepło, jakie wydzielają, może prowadzić do przyspieszonego procesu dojrzewania i zmniejszyć trwałość produktów spożywczych. Wszystkie świeże produkty powinny być przechowywane w chłodnych miejscach, do których nie docierają promienie słoneczne. Dlatego też lodówka jest idealnym miejscem.

Wyczyść dokładnie lodówkę

©123RF/PICSEL

Jedną z najważniejszych rzeczy, które utrzymują świeżość żywności, jest czysta lodówka. Może wydawać się to dziwne, ale niekiedy bardziej dbamy o czystość toalety niż naszej lodówki, a jednak jest to miejsce, gdzie przechowujemy żywność. Jeśli lodówka jest brudna lub osadziła się na niej pleśń, może to skutkować szybszym psuciem się żywności. Dodatkowo pleśń w lodówce może prowadzić do różnych chorób.

Używaj opakowań próżniowych

Stosowanie próżniowych opakowań do przechowywania w lodówce to świetny pomysł szczególnie dla osób, które często wyjeżdżają. W sklepie dostępne są pojedyncze worki lub specjalne pojemniki próżniowe do przechowywania żywności, z których wypompowuje się powietrze i tym sposobem usuwa się mikroorganizmy odpowiedzialne za psucie żywności.

Przechowuj zioła w wazonach z wodą

©123RF/PICSEL

Świeże zioła więdną dość szybko, dlatego umieść je w wazonach z wodą - tak, jak to robisz z kwiatami ciętymi. Dzięki temu zioła będą dłużej świeże i nie będą więdły. Koniecznie tylko wymieniaj wodę codziennie, aby była świeża.

Przechowywanie cebuli

Cebulę można przechowywać do ośmiu miesięcy, jeśli tylko będziesz trzymać się odpowiednich zasad. Sprawdzonym sposobem na przechowywanie cebuli jest włożenie jej do rajstop i przewiązanie pomiędzy każdą cebulą guza. Tak przygotowaną cebule zawieś w kuchni i ciesz się świeżością warzywa przez długi czas.

Przechowywanie ziemniaków

Jeśli chcesz, aby ziemniaki były dłużej świeże i nie kiełkowały, to przechowuj je razem z jabłkami. Ten genialny sposób na przechowywanie ziemniaków sprawi, że będą one twarde i świeże przez długi czas. Upewnij się tylko, że ziemniaki nie leżą w pobliżu cebuli, ponieważ to sprawi, że zepsują się znacznie szybciej.

Przechowywanie zielonej sałaty

©123RF/PICSEL

Jeśli lubisz zjeść zieloną sałatę, ale masz problem z przechowywaniem obranych liści sałaty, to pamiętaj, że wilgoć jest twoim największym wrogiem. Spróbuj owinąć liście sałaty ręcznikiem papierowym i dodatkowo folią spożywczą. Papierowy ręcznik pomoże w absorpcji wilgoci i zachowa świeżość sałaty przez dłuższy czas.

Przechowywanie pieczarek

Podczas przechowywania pieczarek upewnij się, że w miejscu, w którym je przechowujesz, nie ma wilgoci. Można również użyć brązowej papierowej torby do przechowywania grzybów w lodówce, która zapewni im odpowiednie warunki. Unikaj natomiast przechowywania pieczarek w plastikowych lub szklanych pojemnikach, ponieważ tam najczęściej pojawia się wilgoć.

Pozbądź się gnijących owoców

©123RF/PICSEL

Nie ma nic gorszego jak gnijące owoce, które okropnie pachną oraz wyglądają i mogą powodować psucie innych owoców. To samo dotyczy warzyw - jeśli jedno zaczyna gnić, to usuń je jak najszybciej.

Przechowywanie mięsa

Jeśli chcesz przechowywać mięso przez dłuższy czas, to schowaj je w zamrażarce. Dodatkowo staraj się utrzymać temperaturę na jak najniższym poziomie, ponieważ mięso będzie dłużej świeże i zachowa wszystkie wartościowe składniki odżywcze. Podczas przechowywania mięsa zwróć również uwagę na to, aby leżało na osobnej półce i z dala od innych produktów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas