Jak przygotować domowy jogurt
Zwyciężczyni III edycji programu "MasterChef", Dominika Wójciak, prowadzi w swoim krakowskim mieszkaniu "mleczarnię". Z rodzinnej Sieniawy pod Nowym Targiem przywozi mleko, które wykorzystuje później na wiele sposobów. W jaki sposób w domowych warunkach robi jogurt?
- Gdy jestem w rodzinnej Sieniawie pod Nowym Targiem, biorę mleko od babci albo mamy mojej przyjaciółki i w Krakowie urządzam sobie domową mleczarnię. Przetwarzam je, sięgając po najprostsze sposoby, które poznałam. Robię śmietanę, masło, jogurt i ser, itd." - opowiada PAP Life Dominika Wójciak, 29-letnia zwyciężczyni ostatniej edycji "MasterChefa".
Prosty sposób na prawdziwy domowy jogurt
Odkrycie, jak łatwe jest przygotowanie domowego jogurtu, było dla niej momentem wielkiej radości. Teraz zjada go kilogramami, albo na jego podstawie przyrządza inne specjały. Do zrobienia domowego jogurtu potrzebować będziemy 1 litr świeżego pełnotłustego mleka lub mleka pasteryzowanego (mleko UHT do produkcji jogurtu się nie nadaje) i 4 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania
Sposób przyrządzania opisała szczegółowo w swojej nowo wydanej książce "Kulinarne opowieści". "Mleko podgrzej do temperatury 42 st. C. Dodaj jogurt ogrzany do temperatury pokojowej, wymieszaj, przelej do czystego słoja i zakręć.
Słój wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 40 st. C na 5 godzin albo przykry kocem i połóż w ciepłym miejscu, np. obok kaloryfera. Po tym czasie przełóż jogurt do lodówki i przechowuj w niej do tygodnia. z 1 litra mleka otrzymasz taką samą ilość jogurtu" - dowiadujemy się z książki.