Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną?
Słynna, niemiecka kartoffelsalat, jest daniem wybitnie prostym, można by rzec "chłopskim", niemniej rzadko kto jej nie lubi. Smak znają wszyscy, ziemniaczany, nieco słodkawy i odrobinę kwaśmy, pozostaje w pamięci na zawsze. W samych Niemczech znajdziemy kilka wariantów kartoffelsalad, przepis podany poniżej jest chyba tym najbardziej rozpowszechnionym. Jej przygotowanie w domu nie powinno stanowić dla nikogo większego problemu. Zatem delektujmy się tą genialną w swej prostocie sałatką. Smacznego!
Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 kg ziemniaków
* 50 g ogórków konserwowych
* 1 drobno pokrojona cebula
* 30 ml rosołu (ewentualnie wody)
* 2 łyżki oleju
* 3 łyżki octu jabłkowego
* 1 łyżeczka majeranku
* sól, pieprz do smaku
Do przygotowanego rosołu (lub wody) dodajemy posiekaną drobno cebulę, ocet, olej, majeranek, sól i pieprz.
Marynatę najlepiej od razu przygotować w dużej misce, do której będziemy później dorzucać kolejne składniki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (czyli w łupinach) ok. 20 min. (jeśli mamy duże bulwy czas nieco wydłużamy). Następnie je studzimy, najlepiej poprzez zamoczenie w zimnej wodzie i obieramy.
Jeśli ziemniaki nadal są zbyt gorące, a zależy nam na czasie, możemy obierać bulwę, nakłuwając ją na widelec i zdzierać skórkę drugą ręką przy pomocy niewielkiego nożyka.
Kroimy ziemniaki w równą kostkę i dorzucamy do marynaty. Rozmiar kostki wybieramy według własnego uznania, ale kawałki nie powinny być raczej zbyt drobne. Następnie całość mieszamy, tak aby ziemniak.
Na koniec do sałatki dodajemy drobno pokrojone ogórki konserwowe i ponownie całość mieszamy. Ważne jest, aby odpowiednio dobrać ilość marynaty do ilości ziemniaków. Kartofle powinny być lekko zwilżone, ale nie pływające w marynacie.
Sałatkę najlepiej podawać dopiero po kilku godzinach, ponieważ składniki powinny mieć czas, aby się "przegryźć" i dopiero wtedy potrawa nabiera swojego specyficznego smaku.
Ta tradycyjna niemiecka sałatka, świetnie sprawdza się podczas wszelkiego rodzaju przyjęć na świeżym powietrzu i na pewno stanie się hitem kulinarnym na każdym grillu.
Również na przyjęciach domowych to wyjątkowo proste do przygotowania danie niejednokrotnie potrafi przyćmić o wiele bardziej wyszukane sałatki, ponieważ zawiera tylko składniki, które odpowiadają właściwie wszystkim.
Znajdziemy wiele modyfikacji powyższego przepisu, niektórzy stosują ocet jabłkowy, majeranek lub posiekaną natkę pietruszki. Znajdziemy też przepisy z dodatkiem szczypiorku białego wina, czy musztardy. Najlepiej będzie wypróbować kilka wersji sałatki i wybrać tę która nam najbardziej przypadnie do gustu.
Wskazówki
* Sałatka podawana jest najczęściej do mięs: kotletów, pieczeni, a nawet parówek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją z chlebem.