Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną?

Słynna, niemiecka kartoffelsalat, jest daniem wybitnie prostym, można by rzec "chłopskim", niemniej rzadko kto jej nie lubi. Smak znają wszyscy, ziemniaczany, nieco słodkawy i odrobinę kwaśmy, pozostaje w pamięci na zawsze. W samych Niemczech znajdziemy kilka wariantów kartoffelsalad, przepis podany poniżej jest chyba tym najbardziej rozpowszechnionym. Jej przygotowanie w domu nie powinno stanowić dla nikogo większego problemu. Zatem delektujmy się tą genialną w swej prostocie sałatką. Smacznego!

Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną
Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną123RF/PICSEL

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1 kg ziemniaków

* 50 g ogórków konserwowych

* 1 drobno pokrojona cebula

* 30 ml rosołu (ewentualnie wody)

* 2 łyżki oleju

* 3 łyżki octu jabłkowego

* 1 łyżeczka majeranku

* sól, pieprz do smaku

Do przygotowanego rosołu (lub wody) dodajemy posiekaną drobno cebulę, ocet, olej, majeranek, sól i pieprz.

Marynatę najlepiej od razu przygotować w dużej misce, do której będziemy później dorzucać kolejne składniki.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach (czyli w łupinach) ok. 20 min. (jeśli mamy duże bulwy czas nieco wydłużamy). Następnie je studzimy, najlepiej poprzez zamoczenie w zimnej wodzie i obieramy.

Jeśli ziemniaki nadal są zbyt gorące, a zależy nam na czasie, możemy obierać bulwę, nakłuwając ją na widelec i zdzierać skórkę drugą ręką przy pomocy niewielkiego nożyka.

Kroimy ziemniaki w równą kostkę i dorzucamy do marynaty. Rozmiar kostki wybieramy według własnego uznania, ale kawałki nie powinny być raczej zbyt drobne. Następnie całość mieszamy, tak aby ziemniak.

Liście bambusa mogą wyglądać inaczej w zależności od odmiany
Liście bambusa mogą wyglądać inaczej w zależności od odmiany123RF/PICSEL

Na koniec do sałatki dodajemy drobno pokrojone ogórki konserwowe i ponownie całość mieszamy. Ważne jest, aby odpowiednio dobrać ilość marynaty do ilości ziemniaków. Kartofle powinny być lekko zwilżone, ale nie pływające w marynacie.

Sałatkę najlepiej podawać dopiero po kilku godzinach, ponieważ składniki powinny mieć czas, aby się "przegryźć" i dopiero wtedy potrawa nabiera swojego specyficznego smaku.

Ta tradycyjna niemiecka sałatka, świetnie sprawdza się podczas wszelkiego rodzaju przyjęć na świeżym powietrzu i na pewno stanie się hitem kulinarnym na każdym grillu.

Również na przyjęciach domowych to wyjątkowo proste do przygotowania danie niejednokrotnie potrafi przyćmić o wiele bardziej wyszukane sałatki, ponieważ zawiera tylko składniki, które odpowiadają właściwie wszystkim.

Suszenie ubrań w piekarniku trwa tylko pięć minut
Suszenie ubrań w piekarniku trwa tylko pięć minut123RF/PICSEL

Znajdziemy wiele modyfikacji powyższego przepisu, niektórzy stosują ocet jabłkowy, majeranek lub posiekaną natkę pietruszki. Znajdziemy też przepisy z dodatkiem szczypiorku białego wina, czy musztardy. Najlepiej będzie wypróbować kilka wersji sałatki i wybrać tę która nam najbardziej przypadnie do gustu.

Wskazówki

* Sałatka podawana jest najczęściej do mięs: kotletów, pieczeni, a nawet parówek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją z chlebem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas