Jak przygotować śledzie idealne?

Śledzie są popularnym składnikiem wielu tradycyjnych sałatek i przekąsek,a w niektórych regionach nawet dań głównych.

Nie wszystkim jednak odpowiada ich specyficzny zapach i intensywny smak. By nie nie popsuły one potrawy, wystarczy kilka prostych zabiegów.

Surowe filety do przekąsek

Reklama

Mocz je przez kilka godzin w zimnej wodzie. W tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Aby śledzie miały jeszcze delikatniejszy smak, polecamy do moczenia zamiast wody użyć mleka.

Ryby przeznaczone do smażenia

Mocz je przez godzinę w zalewie przygotowanej z 1 litra zimnej wody oraz 2 łyżek octu spirytusowego. Zapobiegnie to rozpadaniu się śledzi na patelni. Nie musisz martwić się, że marynata zmieni smak ryby: po usmażeniu ocet nie będzie wyczuwalny.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje