Jak przyrządzić i ozdobić cappuccino

Cappuccino uznawane jest za włoskie dzieło sztuki, prawdziwą ucztę dla oka i podniebienia. Jego przyrządzeniem zajmie się dobry ekspres do kawy, ale to do nas należy artystyczne dokończenie dzieła.

Sprawdź, jak przyrządzić idealne cappuccino
Sprawdź, jak przyrządzić idealne cappuccinomateriały prasowe

Przynieść miłośnikom kawy radość z prawdziwego smaku, aby myślami przenieśli się do ulicznej kawiarenki w samym sercu Rzymu - to motto przyświecające twórcom w pełni automatycznych ekspresów do kawy SAECO GranBaristo.

Dekorowanie czekoladą i mlekiem

Espresso i mleko doskonale komponują się z innymi składnikami o intensywnym aromacie, takimi jak kakao, cynamon, śmietanka czy gorąca czekolada, tworząc doskonałe połączenia smakowe i zapachowe.

Kreowanie intrygujących dekoracji jest na dobrą sprawę proste: wystarczy mieć pod ręką zestaw szablonów (w kształcie serca, kwiatu, słońca, gwiazdy...) i wybrać swoją ulubioną posypkę: kakao zadowoli miłośników słodyczy, zaś cynamon amatorów bardziej wytrawnych nut smakowych.

Dekorowanie czekoladą: Cioko Art

Jeśli nie mamy szablonów, możemy śmiało zdać się na wyobraźnię, rysując wyszukane kształty i symbole lub zapisując na kremowej piance romantyczne wyznania za pomocą najsłodszego atramentu - sosu czekoladowego.

Połączenie kawy i czekolady daje wyborną syntezę wzajemnie wzmacniających się smaków. Na tym właśnie polega istota wyjątkowej formy sztuki -  sztuki dekorowania kawy czekoladą znanej jako "Cioko Art". Aby zostać artystą, wystarczy zaopatrzyć się w sos czekoladowy w opakowaniu do wyciskania zakończonym niewielkim otworem.

Cioko Art to dekorowanie czekoladą
Cioko Art to dekorowanie czekoladąmateriały prasowe

Najłatwiejsze do wykonania wzory to pajęczyna, serce i kwiatek. Aby wykonać pajęczynę, należy narysować na powierzchni cappuccino kształt spirali, a następnie za pomocą wykałaczki nakreślić wychodzące z jej centrum linie (podobnie jak w przypadku róży wiatrów). Jeśli chcemy udekorować powierzchnię wzorem z serduszek, wystarczy, że narysujemy cztery lub pięć kółeczek o średnicy około 0,5 cm. Następnie, za pomocą wykałaczki przecinamy każde z nich na pół, uzyskując w ten sposób kształt serca.

Dwa koncentryczne okręgi tworzą podstawę kształtu kwiatka. Następnie oba okręgi należy podzielić na cztery części zaczynając od środka i powtórzyć tę czynność, lecz tym razem prowadząc linie w kierunku centrum.

Sztuka dekorowania mlekiem: Latte Art

Osoby, które nie przepadają za czekoladą bądź dbają o linię mogą z powodzeniem oddać się sztuce dekorowania mlekiem, czyli "Latte Art". Przy odrobinie wyobraźni, za pomocą spienionego mleka na powierzchni aksamitnego espresso można wyczarować prawdziwe dzieła sztuki. Zdecydowany kontrast nasyconej barwy espresso i jasnej mlecznej pianki otwiera nieograniczone pole do artystycznej ekspresji. Najczęściej spotykane wzory to serce, jabłko i liść.

Latte Art to dekorowanie kawy odpowiednio wlewanym mlekiem
Latte Art to dekorowanie kawy odpowiednio wlewanym mlekiemmateriały prasowe

Przy odrobinie kreatywności i wprawy ich stworzenie nie powinno nastręczać nam zbyt wielu trudności.

Chcąc podarować serce ukochanej osobie, zaczynamy nalewać mleczna piankę w samym środku espresso z wysokości około 6-7 cm od cremy, aby wydobyć ciemną barwę kawy. Gdy filiżanka jest już do połowy pełna, zbliżamy dzióbek do powierzchni kawy bez zmiany tempa nalewania mleka, tak by uzyskać biały okrągły kształt. Następnie, gdy filiżanka jest już pełna, przecinamy koło na pół za pomocą strumienia mleka, szybko zbliżając do powierzchni dzióbek karafki i przerywając nalewanie.

Aby uzyskać kształt jabłka, zaczynamy nalewanie mleka niedaleko krawędzi filiżanki (tworząc charakterystyczny ogonek) i natychmiast przesuwamy dzióbek nad środek filiżanki. Następnie dalej nalewamy mleko, aż do powstania białego okrągłego konturu.

I wreszcie, by stworzyć rysunek liścia, nalewamy mleko z dość dużej wysokości, utrzymując ciemną barwę powierzchni cappuccino aż do momentu napełnienia filiżanki do połowy.  Na tym etapie zbliżamy dzióbek do powierzchni napoju i od naprzeciwległej strony przesuwamy karafkę w swoim kierunku, za pomocą wahadłowych ruchów od boku do boku filiżanki tworząc kształt przypominający węża. Po wypełnieniu filiżanki przecinamy uformowany w ten sposób kształt strumieniem mleka, szybko unosząc w górę dzióbek i przesuwając go w kierunku przeciwnym niż poprzednio.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas