Jak roztopić czekoladę w kilka chwil?

Jeżeli potrzebujesz polewy czekoladowej lub po prostu chcesz stopić kostkę czekolady aby stałą się dodatkiem do ciast lub owoców, to mamy dla ciebie prosty sposób, jak szybko to zrobić. Nie potrzebujesz kuchenki mikrofalowej ani łaźni wodnej. W szybki i prosty sposób zrobisz gładką, płynną czekoladę, bez obawy, że przegrzejesz produkt i stanie się zbyt twardy lub rozwarstwi się.

ciemna płynna czekolada
ciemna płynna czekolada© Photogenica
czekolada topiona
© Photogenica

Wszystko czego potrzebujesz to mała, szklana miska, łyżeczka i suszarka do włosów. Z pomocą tych kilku materiałów w kilka chwil uzyskasz gładką polewę. Wykonanie jest niezwykle proste.

topiona czekolada
© Photogenica

Weź tabliczkę wybranej czekolady. Połam ją na pojedyncze kostki. Możesz dodatkowo posiekać ja na mniejsze kawałki. Im drobniej posiekana czekolada, tym szybciej się roztopi. Teraz wystarczy ci już tylko suszarka do włosów ustawiona na gorący strumień powietrza.

topiona czekolada
© Photogenica

Suszarką do włosów ogrzewaj czekoladę aż do roztopienia. Co jakiś czas dokładnie wymieszaj całą masę. W ten sposób czekolada utrzyma równą temperaturę w całej objętości i szybko cała się roztopi. Gotowa czekolada będzie gładka, płynna i gotowa do użycia do każdego wypieku lub jako polewa do owoców. Jeżeli chcesz dodatkowo rozcieńczyć czekoladę, dodaj odrobinę słodkiej śmietany. Czekolada szybko ponownie zastygnie, tworząc pyszną ozdobę ciast i innych deserów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas