Jak smażyć na głębokim tłuszczu?

Aktualizacja

Wiele osób unika smażenie na głębokim tłuszczu jak ognia. Przede wszystkim ze względu na przekonanie, że potrawy przyrządzone w taki sposób będą nasiąknięte tłuszczem. Ale domowe frytki, pączki czy nawet odświętny dewolaj nie powstaną, jeśli nie przygotuje się ich w głębokim tłuszczu. Niestety, trzeba pamiętać, aby przestrzegać kilku prostych zasad, które sprawią, że smażenie na głębokim tłuszczu będzie bezpieczne.

Smażenie na głębokim tłuszczu wymaga trzymania się kilku zasad
Smażenie na głębokim tłuszczu wymaga trzymania się kilku zasad123RF/PICSEL

Zacznij od wybrania tłuszczu!

Wielu osobom wydaje się, że smażenie na głębokim tłuszczu to żadna filozofia. Jednak trzeba wiedzieć, że istotny jest już sam wybór oleju. Na czym warto smażyć? Najlepiej sięgnąć po oleje rafinowane, które posiadają nasycone kwasy tłuszczowe. Do smażenia na głębokim tłuszczu zalicza się zatem olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy i słonecznikowy.

Panierowany kurczak bez smażenia na olejuInteria Kulinaria

Odpowiednie naczynie

Domowe smażenie na głębokim tłuszczu nie wymaga zakupu specjalnych akcesoriów. Nie trzeba zaopatrywać się we fryturę czy frytkownicę. Wystarczy do tego garnek. Jednak musi on spełniać specjalne parametry. Jakie? Aby prawidłowo smażyć na głębokim tłuszczu naczynie powinno mieć grube dno i wysokie ścianki, które zapobiegną rozpryskiwania się oleju na boki.

Smażenie na głębokim tłuszczu wymaga odpowiedniego oleju
Smażenie na głębokim tłuszczu wymaga odpowiedniego oleju123RF/PICSEL

Prawidłowe lanie tłuszczu

Smażenie na głębokim tłuszczu wymaga pewnych technik. Pierwszą z nich jest wlewanie oleju do zimnego garnka. Jeśli umieścimy go w nagrzanym naczyniu może pryskać i dojść do bardzo poważnego i bolesnego poparzenia. Również istotne jest, ile tłuszczu wlewa się do garnka. Powinno się zostawić dużo miejsca na wypadek, gdyby podczas wrzucania jedzenia na głęboki tłuszcz, olej nie wykipiał lub nie zaczął pryskać.

Smażenie

Jeśli smażysz na głębokim tłuszczu uważaj, aby nie opryskać się gorącym olejem
Jeśli smażysz na głębokim tłuszczu uważaj, aby nie opryskać się gorącym olejem123RF/PICSEL

Smażenie jest równie istotne. Zanim wrzuci się jedzenie na rozgrzany głęboki tłuszcz powinno być ono dokładnie osuszone tak, aby nie było na nim wody. Takie połączenie powoduje, że gorący tłuszcz pryska i może poważnie nas poparzyć. Poza tym należy wrzucać jedzenie powoli i w takich ilościach, aby nie było o zbyt za dużo, ponieważ wtedy będzie nierówno usmażone.

Co zrobić z olejem po smażeniu?

Olej po smażeniu na głębokim tłuszczu można wykorzystać ponownie. Przede wszystkim wtedy, gdy nie ma brzydkiego zapachu, ani się nie spalił - w przeciwnym razie trzeba go zutylizować. Ale jak wykorzystać tłuszcz ponownie? Wystarczy poczekać, aż ostygnie, przefiltrować go przez kila warstw gazy, ręcznik papierowy lub filtry do kawy i przelać do ciemnego, szklanego i szczelnego słoja.

Zobacz też: 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas